Снимка: архив, БГНЕС

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш разкритикува  ваксинационния национализъм и запасяването с ваксини срещу COVID от богатите страни, предаде ДПА.

Гутериш направи изявлението си година след като Световната здравна организация обяви разпространението на коронавируса по света за пандемия.

Още по темата

Генералният секретар на ООН изтъкна, че светът е бил връхлетян от "цунами от страдание" през изминалата година и че макар ваксинационните кампании да създават надежда за справяне с кризата, проблемите при гарантирането на достъп до ваксини са повод за притеснение.

"Виждаме много примери за ваксинационен национализъм и запасяване с ваксини в по-богатите страни. Продължават и частните сделки с производители, които подриват достъпа до ваксината за всички. Глобалната ваксинационна кампания е най-големият нравствен тест на нашето време", каза още Антониу Гутериш.

Генералният секретар подчерта, че голям брой бедни страни все още не са получили дози от ваксината срещу COVID, докато по-богатите страни вече провеждат ваксинационни кампании.

Световната здравна организация обяви разпространението на коронавируса за пандемия на 11 март миналата година, припомня БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase