Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Забранява се износът на нискомолекулярни хепарини и лекарствени продукти от групата на миорелаксантите със заповед на здравния министър от днес.

Те се прилагат при лечение на пациенти с COVID-19. Целта е при повишено потребление на тези медикаменти държавата да разполага с достатъчни количества, така че нуждите на българските пациенти да бъдат обезпечени. Заповедта е издадена и във връзка с постъпило писмо от Изпълнителната агенция по лекарствата предвид усложнената епидемична обстановка, свързана с разпространението на COVID-19 в страната.

В заповедта е посочено, че към настоящия момент са налице данни за потенциален недостиг на лекарствени продукти от групите с международно непатентно наименование Enoxaparin; с международно непатентно наименование Nadroparin.

Анализ относно търсенето на посочените лекарствени продукти показва повишаване на потреблението им в сравнение с предходните месеци, като средно за INN Enoxaparin и Nadroparin то е с 404%.

Извършените от ИАЛ проверки показват, че тези лекарствени продукти са предмет на паралелен износ от България за други страни в количества, създаващи предпоставки за потенциален недостиг на медикаментите у нас. Въпреки че това е законно, при увеличено потребление износът на лекарствени продукти, използвани за лечение на български пациенти с COVID-19, нарушава баланса между доставените в страната медикаменти и повишените нужди от тях за задоволяване здравните потребности на населението.

В мотивите към заповедта се посочва, че неспазването или прекъсването на назначената на пациентите с COVID-19 терапия, ще доведе до сериозен риск за живота и здравето им. Целта на мярката е да се гарантира непрекъснатост на прилаганата терапия с посочените лекарствени продукти. Заповедта е в сила до 30.04.2021 г.
 

Коментари Напиши коментар

6

999

преди 2 месеца

Това са лекарства против тромбозата, причинена от сгъстяване на кръвта от вируса. ТРЯБВА ДА СЕ ПИЕ ВОДА ПОНЕ 3 Л ДНЕВНО - ТЯ ИЗХВЪРЛЯ ТОКСИНИТЕ И РАЗРЕЖДА КРЪВТА ПО НАЙ - БЕЗВРЕДНИЯ НАЧИН.

5

Анонимен

преди 2 месеца

Ами то нали няма лекарство срещу вируса.
Просто голяма част от лекарствата са за облекчаване на симптомите и ако се прекали с тях може имунната система да спре да се бори с вируса.

4

Анонимен

преди 2 месеца

Какви лекарства,бе!Нали непрекъснато ни набивате в чутурите,че лекарство срещу коронката нямало и едва ли можело да се създаде?!

Какви ги дъвчите и плещите?!Съвсем се побъркахте!

Или на Стадото може да се демонстрира с каквато и да е лъжа "загриженост"?!