Снимка: БГНЕС

Около 20 хил. души са записани в електронния портал за имунизация срещу коронавирус за периода 11-14 март.

Всички центрове ще получат необходимите дози ваксини, каза зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева.

Ваксинацията започва от утре с наличната към момента ваксина на "АстраЗенека".

335 ваксинационни центрове има на територията на страната. Създадена е организация да няма неизползвани и неусвоени дози ваксини, обясни Начева.

По думите й като всяко ново начало може да има проблеми - организационни или свързани с неразбиране и затова от здравното министерство апелираха за толерантност и обещаха своевременна реакция на сигнали.

Начева е категорична, че правото на избор да получи конкретна ваксина не се отнема на никого, но то е обвързано и с лекарската преценка, и с наличната ваксина към момента.

Това означава, че желаещите друг тип ваксина могат да изчакат, когато такава е налична. Зам.-министърът каза, че информация за наличните ваксини се дава почти ежедневно.

Начева съобщи, че продължават да постъпват списъци на участниците в изборния процес, като за тях са предназначени дози от останалите две ваксини, за да завърши имунизацията им до изборния ден 4 април.

Около 70 000 души са се записали в електронния регистър за ваксиниране за периода 11 до 31 март. Над 50-годишна възраст са 56,5%.

От тях между 70 и 79 години са около 10 000 души, между 60 и 69 години са около 15 000 души, а между 55 до 59 години - около 12 000 души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase