Броят на новозаразените с COVID-19 рязко се повиши. Това наложи и преустановяването плановите приеми, операции и свижданията в болниците. Как това ще се отрази на пациентите и лечебните заведения?
 
"Тази мярка е в съответствие с това, което преживяхме по време на втората вълна. Не е неочаквана, ние следваме схемата от втората вълна. Но плановият прием не е най-големият проблем. Предизвикателство ще е комбинацията на плановия прием и прием на Ковид болни, което означава и повече разходи, защото тежките случаи на коронавирус не могат да бъдат покрити от клиничната пътека." Това заяви председателят на Българската болнична асоциация адвокат Свилена Димитрова в студиото на Bulgaria ON AIR
 
Тя добави, че е изпратено писмо до НЗОК по този казус, но допълнително финансиране ще получат само определени болници, които изпълняват някои критерии. 
 
"Да се погрижим болниците да бъдат обезпечени, защото фалит на болници не звучи добре", подчерта адвокат Димитрова.
 
Според нея пациентите, които са с други заболявания не трябва да се колебаят да потърсят помощ въпреки спирането на плановия прием.
 
Председателят на ББА коментира и т.нар. "зелени паспорти".
 
"Паспортът няма да стане условие за пътуване, защото трябва да се осигурят и други начини - ваксинирането трябва да бъде личен избор. Винаги ще останат хора, които не могат да се ваксинират по здравословни причини, затова трябва PCR-ът да остане и преболедувалите също да имат някакъв статут", категорична беше тя.
 
"Може да се направи модерен електронен вариант за база данни за ваксинирани, заболели. Това трябва да е приоритет, защото свободата на придвижване е една от основните ни свободи. Може да се окажем ограничени и от частни компании, може ваксинацията да бъде предимство за наемане на работа", каза тя и допълни, че балансът между правила и права е много важен, а държавата е съществена в осъществяването му.

Коментари Напиши коментар

13

До 7

преди 1 месец

До момента държавата, респ. данъкоплатеца плащат много повече пари въпреки малките масови заплати! Понеже изтичат в бюрокрация, лобизъм, комисионни, търгове, дела, администрация на НЗОК и прочее ! Корупцията не я броя въобще, а фармацевтичните мошета и не смея !

12

анонимен

преди 1 месец

До Анонимен 8
По-точно от 2000 г. насам! Не, че са били цветя и рози и преди това! Оттогава са в спиралата на нямането! Ако едно нещо ти струва 10 лева как ще го покриеш със 7 лева?! А и много се краде меко казано?!

11

Истината

преди 1 месец

В Гърция е добре да са отворени там са качественни но в
България трябва да ги затворят за винаги.
Твърдя го сериозно.