Снимка: Pixabay
Отговорът на въпроса около създаването на такъв вид паспорт зависи от целта му. Да ни накарат да си сложим определена ваксина или да ни предпазват? Това е нещото, което не мога да разбера, коментира пред Нова тв председателят на УС на ЦЗПЗ д-р Стойчо Кацаров.
 
"Връзката между кампанията по ваксиниране и създаването на такъв вид паспорт е съвсем пряка и очевидна. Пандемията ограничи пътуванията дори в рамките на ЕС. Начинът да върнем всичко това към нормалните му нива е ваксината. Трябва обаче да знаем колко души са ваксинирани и през границите да минават хора, които са защитени от вируса и няма да пренесат заразата", обясни д-р Момчил Баев.
Още по темата
 
Той обясни още, че институциите са много предпазливи при въвеждането на този вид документ.
 
"Те знаят, че доставките на ваксините не са равномерни и докато такива няма – тези паспорти няма да бъдат задължителни. Рано е да се спекулира с идеята", добави д-р Баев.

Коментари Напиши коментар

82

Анонимен

преди 2 години

Все тая. Поне половината от хората няма да се ваксинират. Ще има авиокомпании, хотели,ресторанти и др., които ще запълнят нишата за неваксинираните. Бизнеса си е бизнес. Никой няма да се откаже от 1/2 от клиентелата си заради някакъв измислен грип.

81

Анонимен

преди 2 години

ДИСКРИМИНАЦИЯ разбира се.. вирусът пак се предава от човек на човек дали е ваксиниран или не няма значение.. единствената разлика е "уж" по-лека форма прекараш инфекцията без да имаш тежки симптоми нпр.пневмония, задух..

80

Анонимен

преди 2 години

Дискриминация.