Снимка: БГНЕС

Експертите са единодушни - само ваксинацията може да ни помогне да победим пандемията от COVID-19. Но въпреки това фалшива информация за препаратите продължава да се разпространява в интернет, спъвайки усилията за масова имунизация. BBC разглежда кои са най-често срещаните митове за ваксините и защо в тях няма никаква истина.

Във ваксините има микрочип или устройство за проследяване

Това е първата конспиративна теория, която се появи, още преди препаратите да бъдат одобрени. Според хората, които вярват в нея, Бил Гейтс стои зад пандемията и създаването на ваксините, тъй като иска да чипира населението на Земята. Това е твърдение, което самият Гейтс непрестанно отрича, но въпреки това то се разпространява из социалните мрежи от Пакистан до Аржентина.

Във ваксините няма микрочип, нито проследяващо устройство, които да събират лична информация.

Ваксините съдържат свинско или говеждо месо

Този слух води до притеснения у няколко религиозни групи. Истината е, че нито Pfizer, нито Moderna, нито AstraZeneca използват каквито и да било животински продукти в своите ваксини срещу COVID-19.

Истина е, че свински желатин се е използвал за стабилизирането на други ваксини, но тези срещу коронавируса не са от тях.

Ваксините променят ДНК-то

Това твърдение не е потвърдено от нито едно научно изследване.

Ваксините тренират имунната система да произвежда антитела, които да се борят с вируса, когато той навлезе в тялото. За да постигнат това, някои ваксини, като тази на Pfizer, използват фрагмент от генетичния материал на вируса, който да научи тялото да го разпознава и да се бори срещу него в бъдеще.

Това обаче няма нищо общо с ДНК-то на човешката клетка и не променя нищо в него.

Ваксините съдържат абортирани клетки

Учените са категорични, че няма никакви клетки от фетус във ваксините.

Да, една от стъпките при разработването на ваксини включва клетки, отгледани в лаборатория. Тази техника е измислена през 1960-те години и използва клонирани клетки от легално абортирани фетуси, които в противен случай ще бъдат унищожени.

AstraZeneca създава своята ваксина използвайки именно тази широкоразпространена техника, но регулаторите са категорични, че нито една клетка от фетус не е останала във финалната ваксина и "всичко е премахнато по време на процеса на изработка".

Ваксините правят жените стерилни

Нито едно от строгите изследвания, проведени досега, не показва, че ваксините нанасят подобни щети.

Учените от Royal College of Obstetricians and Gynaecologists излязоха с изявление, което гласи, че "няма биологичен начин, по който сегашните ваксини да причинят стерилитет при жените".

Дори след като клиничните изпитания са приключили и ваксините са одобрени за масова ваксинация, техният ефект продължава да се следи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase