Снимка: БГНЕС

Кралица Елизабет II призова цялата общественост да се ваксинира срещу COVID-19 и помоли британците да "мислят и за другите хора, а не само за себе си".

Във видеоразговор със здравни лидери във вторник, 94-годишният монарх заяви, че не изпитала болка, когато се е ваксинирала и че имунизацията "я кара да се чувства защитена".

Кралицата разговаря с четиримата служители, отговарящи за ваксинационната програмата в Англия, Шотландия, Уелс и Северна Ирландия.

Д-р Емили Лоусън, ръководител на програмата за внедряване на ваксини за NHS в Англия, каза на Елизабет II: "Надяваме се, че всеки, на когото се предлага ваксината, ще я вземе, защото това е най-добрият ни шанс да се защитим - да защитим както тези, които приемат ваксината, така и техните семейства и техните общности."

Кралицата отговори: "След като сте получили ваксината имате усещането, че сте защитени, което според мен е много важно. Мисля, че очевидно е трудно за хората, които никога не са си слагали ваксина ... но те трябва да мислят за и другите хора, а не само за себе си.“

Елизабет II добави: "Мисля, че е забележително колко бързо бе разбработено всичко и толкова много хора вече са получили ваксината."

Д-р Лоусън помоли кралската особа да даде "обратна връзка" за нейния опит с ваксината, а Кралицата отговори: "Беше доста безобидно и много бързо. Получих много писма от хора, които бяха много изненадани от това колко лесно е да получиш ваксината." Тя добави: "Изобщо не болеше."

Елизабет II нарече COVID-19 "чума" и сравни единството на общността по време на пандемията с военновременния дух.

Бъкингамският дворец обикновено избягва да коментира частните здравни въпроси на кралицата, но избра да съобщи, че тя и съпругът й принц Филип, на 99 г., са получили ваксината миналия месец.

Монархът избра да съобщи, че е получила дозата си, за да предотврати спекулации и неточности.

Принц Чарлз получи първата си доза от ваксината по-рано този месец. Той преболедува COVID през юни миналата година. 72-годишният престолонаследник заяви пред Sky News, че "се е измъкнал съвсем леко". "Имах късмет в моя случай ... но бях болен и мога да разбера през какво са преминали другите хора", заяви той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase