Снимка: БГНЕС

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова за план за глобална ваксинация срещу COVID-19 и заяви, че групата на най-големите световни икономики Г-20 "е в добра позиция", за да оглави подобни усилия, предадe Франс прес.

"Светът се нуждае спешно от глобален ваксинационен план, който да обедини цялото необходимо влияние, научна компетентност и производствени и финансови възможности", каза Гутериш пред Съвета за сигурност на ООН. Той призова "да гарантираме, че всички, навсякъде, ще могат да бъдат ваксинирани възможно най-скоро", отбеляза БТА.

Според генералния секретар на ООН Г-20 трябва да създаде работна група, натоварена да подготви световен план за ваксинация и да координира прилагането и финансирането му.

В работната група трябва да участват всички страни, които имат капацитет да разработват или произвеждат ваксини, както и СЗО, други компетентни технически организации и международните финансови институции.

"Ако оставим вируса да се разпространява в страните от Юга, той ще мутира отново и отново", което може да доведе до завръщането на вируса и удължаване на пандемията, предупреди Гутериш.

Той порица неравномерното разпределение на ваксините, като посочи, че "само 10 страни са поставили 75 на сто от всички (използвани до момента) ваксини срещу КОВИД-19". В същото време над 130 държави не са получили нито една доза, подчерта генералният секретар на ООН.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase