Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Най-вероятно имаме три седмици до трета вълна на коронавируса. Това стана ясно от думите на шефа на НОЩ ген. Венцислав Мутафчийски на редовния брифинг на Министерството на здравеопазването.

Смъртността не стигна до никакво плато, просто спадна до най-ниската си стойност - 7.9 на 100 хил. и оттам нататак започна да се качва пак, уточни той.

Още по темата
По думите му цифрите показват категорично, че има "събуждане" в София, в Кюстендил и други области.

"Апелът е медицинските директори да затегнат редиците и да се подготвят за това, което ни очаква. Другият апел е към гражданите - това, че са разрешени различни неща, не значи, че са безопасни. Фитнесите са най-опасното място", предупреди Мутафчийски.

Валят сигнали от граждани, които се стъписват каква е ситуацията в зимните ни курорти и фитнесите, каза още той.

В този смисъл шефът на Щаба каза още, че въпроси за разхлабване на мерки не са на място. Мутафчийски обясни и как се готвят болниците на ВМА за посрещане на нова вълна.

Складовете са заредени с лични предпазни средства, за да посрещнем нуждите поне от 3 месеца напред, същото е и с медикаментите. Всички апарати, които са за обдишване и са свободни, тече профилактиката им, кислродните системи се преглеждат най-щателно, каза той. По думите му около 80% от персонала на ВМА е защитен от коронавируса - с ваксина или с имунитет след преболедуване.

Здравните власти предупредиха, че Европа се готви за трета вълна на вируса и заболеваемостта през февруари у нас ще се покачва. Една от причините за това е новият щам на коронавируса.

Здравният министър Костадин Ангелов съобщи, че направените тестове на педагозите са малко над 22 хил., като от тях 45 са положителни. 1400 учители вече са ваксинирани. Проучва се какво е мнението на родителите за тестване на ученици по тяхно желание. Ангелов посочи, че има разделяне на мнения и по този въпрос, но изрази надежда, че "здравият разум ще надделее".

Пристигането на новите доставки ще даде възможност още този месец да се започне по трета фаза на ваксинация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase