Снимка: БГНЕС

Носенето на няколко маски върху лицето ви може да не е само моден избор. То може да спаси и живот .

Служителите от Общественото здравеопазване предлагат двойното маскиране като начин за повишаване нивото на защита от коронавируса и неговите нови, по-заразни варианти.

"Ако имате физическо покритие с един слой и поставите друг слой отгоре - напълно е логично, че защитата ще бъде по-ефективна. Поради това виждате хора, които или се маскират двойно, или носят нова версия на N95", обясни д-р Антъни Фаучи, сега главен медицински съветник на президента Джо Байдън, пред Савана Гутри от NBC.

Байдън и вицепрезидентът Камала Харис използват двойна защита от седмици - всъщност Байдън често е бил виждан с хирургическа маска под маската си от черен плат, преди да положи клетва.

В Деня на встъпването в длъжност номинираният за секретар на транспорта Пийт Бутигег и съпругът му Частен Бутигег си направиха селфи с поетесата Аманда Горман, която носеше хирургическа маска под дизайнерската си макска на Prada.

Еднослойната маска не е напълно ефективна при блокиране на аерозоли, показват проучвания и дори домашно приготвените дву- и трислойни маски от плат предлагат само частична защита - някъде в диапазона на ефективност от 50% до 60%.

Хирургическите маски, наричани още медицински маски, са направени от три слоя нетъкан текстил, обикновено изработени от пластмаса. Цветният горен слой от плат е направен от медицински полипропилен от спанбонд, който е смолен полимер, свързан топлинно в мрежеста структура. Проучване от 2020 г. установи, че хирургическите маски предлагат 50% защита за носителя от аерозолите на други хора и между 60% и 70% ефективна защита на другите.

Но ако сложим хирургическа маска под маска от плат ще получим "над 91% ефективност срещу частиците“, казва Джоузеф Алън, доцент в Харвард T.H - училище за обществено здраве Чан и директор на програмата за здравословни сгради на училището.

В средата на декември Линси Мар, професор по гражданско и екологично инженерство във Вирджиния Тех, който е водещ експерт по аерозолно предаване на вируси, и д-р Моника Ганди, професор по медицина в UCSF / San Francisco General Hospital, също публикуваха изявление, което призовава за носене на двоен слой маски "за максимална защита".

Мар и Ганди предполагат, че обществеността може да "носи плътно маска върху хирургическа маска, където хирургическата маска действа като филтър, а маската от плат осигурява допълнителен слой филтрация, като същевременно подобрява прилепването."

Вторият вариант, според тях, може да е носенето на трислойна маска, изработена от гъвкава, плътна, тъкана материя, която съответства на лицето, с вложка от "нетъкан високоефективен филтриращ материал", като вакуум чанта.

Разбира се, най-добрите лицеви покрития за защита са маските от тип N95, направени от влакна, изтъкани с електрически заряд, които могат да уловят непостоянни частици, подобно на чорап, който се придържа към одеялото в сушилнята. Подобни продукти включват китайската KN95, европейската версия FFP1 и FFP2, австралийско-новозеландската P2, корейската 1-ва класа и японската DS2.

"Помислете за надграждане от платнена маска до хирургическа маска или от хирургическа маска до N95 / KN95. По-добрите маски могат да помогнат за намаляване на риска от по-заразни щамове",  написа в Twitter д-р. Том Фридън, бивш директор на Центровете за болести и контрол на САЩ. 

Но CDC понастоящем не препоръчва носенето на маски тип N95 за широката общественост, отчасти поради недостиг на маски за здравни работници, а също и поради опасения, че хората ще толерират маски, които могат да възпрепятстват дишането. "Притеснявам се, че ако предложим или изискваме хората да носят N95, те няма да ги носят непрекъснато", казва д-р Рошел Валенски, новият ръководител на CDC пред Андерсън Купър и главеният медицински кореспондент на CNN д-р Санджай Гупта. "Много е трудно да дишате с тях, когато ги носите правилно", каза Уаленски. "Те са много трудни за понасяне, когато ги носите продължително време."

Правилно носене и грижа за вашата маска

Каквато и маска да носите, не забравяйте да го правите правилно - включително докато използвате двойно маскиране.

Не се допускат непокрити носове. И двете маски трябва да са върху носа, под брадичката и да са прилепнали по лицето, казват експертите.

Когато избирате вашата платнена маска, трябва да търсите стегната тъкан, според проучвания. Използвайте светлинния тест, за да проверите дали е достатъчно плътна: Ако лесно можете да видите очертанията на отделните влакна, когато държите маската на светлината, тя вероятно няма да бъде ефективна.

И не забравяйте да почиствате и изхвърляте маските си правилно. Хирургическите маски са само за еднократна употреба и ако са замърсени или дишането стане затруднено, маската трябва внимателно да се изхвърли и замени.

CDC препоръчва да съхранявате всякакви замърсени маски от плат в запечатани найлонови торби, докато можете да ги изперете. "Изперете мокрите или мръсни маски възможно най-скоро, за да предотвратите плесенясването им. През мокрите маски се диша трудно и може да са по-малко ефективни от сухите маски", казва CDC.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase