Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Хората да отложат интензивните спортни тренировки, след като са претърпели коронавирусна инфекция, призова имунологът Иля Кукин, в интервю за "Вечерная Москва".

Още по темата

Според него една от най-големите грешки е опитът да се върнем към формата си преди заболяването. В резултат на това много любители на спорта претоварват телата си и това може да доведе до тежки състояния и да причини повтарящи се заболявания, предаде БГНЕС.

"Това е изключително опасно и неприемливо. След вируса имунитетът е все още е слаб, тялото ни все още не е в състояние да приеме големи физически и психически натоварвания. Много хора след заболяване искат да се почувстват достатъчно работоспособни или в предишната спортна форма и правят всички усилия, за да покажат същите резултати, които са имали преди инфекцията. Това е една от най-дълбоките грешки, които могат да се допуснат", каза Кукин.

Имунологът поясни, че по време на болестта здравите клетки консумират повишено количество енергия, поради което при тежки натоварвания тялото може да няма достатъчно енергийни резерви.

Кукин посъветва болните да не натоварват тялото веднага след излекуване от инфекцията, а да достигнат пика на активността си преди заболяването постепенно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase