Снимка: БГНЕС
Лекарство от мекотело се оказва 27 пъти по-ефективно от "Ремдесивир" срещу коронавируса. Това показват лабораторни експерименти, твърди в своя публикация едно от авторитетните научни списания. Търговските права за продажбата на плитидепсин се притежават от испанска компания. В страните от ЕС това лекарство не се прилага.
 
"Ситуацията е доста спорна и е трудно да се прецени доколко потенциално успешен би могъл да бъде един медикамент, който не е бил разработван като антивирусен, а по-скоро с първоначално предназначение да бъде противораков". Това коментира пред БНР д-р Никола Кереков, главен асистент в Лабораторията по експериментална имунология в БАН.
 
"Този медикамент е инхибитор на синтеза на протеини в клетката. Резултатите, които са демонстрирали, показват наистина 27 пъти по-висока ефективност от ремдесивир, като са провели експерименти при мишки, при които са получили доста обещаващи резултати: с 95% е намален титърът на вируса в белия дроб на мишки", поясни Кереков. 
 
Той уточни, че тези 27 пъти по-голяма ефективност са в рамките на инвитро експеримент. При мишките в повечето от случаите медикаментът е бил даван, преди животните да бъдат заразени с вируса.
Още по темата
 
"В момента текат клинични изпитвания на този медикамент и приложението му срещу този вирус. Тече в момента изпитване във фаза I-II, фазата, в която трябва да се докаже, че медикаментът е преди всичко безопасен, а след това да се гледа ефективността. От испанската компания обявиха, че очакват да стартират и фаза II-III, но нищо от това не е сигурно. На този етап се тестват различни дози."
 
Тези предварителни резултати не се различават от предварителните резултати на над 100 потенциални медикамента, затова не бива да прибързваме и да подхождаме сензационно, изтъкна още Никола Кереков.
 
"Общо взето, в момента се тества абсолютно всичко, което имаме, с което разполагаме, за да видим кое, кой медикамент би бил потенциално ефективен срещу конкретния вирус. На различни клетъчни линии, които се заразяват предварително с вируса, се тестват цели „библиотеки“ с медикаменти – това е единият от вариантите."
 
Според д-р Кереков много по-обещаващ е вариантът за тестове в изцяло компютърна среда под формата на модели и симулации, които едновременно могат да тестват не хиляди различни медикаменти, но и буквално милиони варианти на тези хиляди различни медикаменти.
 
"Това е чудесен начин да се скринира предварително огромна „библиотека“ от всичко фармацевтично, с което разполагаме, за да се види кое има някакъв потенциал."
 
"След това най-обещаващите медикаменти, дали сигнал, че могат да бъдат ефективни или директно за намаляване на вирусния товар, или за потискане на ефектите и на симптомите на заболяването, свързани със свръхреакция на имунната система, се подлагат на допълнителни тестове", отбеляза Никола Кереков.

Коментари Напиши коментар

16

Диктатора Мъдуро

преди 1 година

Улииий, шси изям *** де те от яд, таман си изрекламирах мойту !

15

Анонимен

преди 1 година

Да направят тогава лекарство от Тиквата!

14

Анонимен

преди 1 година

От мекотелите най-добри са октоподите, след тях сепиите и калмарите. Градинските охлюви миришат на пръст. Мидите са прелест, но да гълташ живи стриди е перверзия на франсетата и други западняци! Да ги обявяваш за афродизиак значи си напълно импотентен!