Няколко хиляди души се включиха днес в неразрешен протест в Амстердам срещу противоепидемичните мерки в Нидерландия заради коронавируса, след което бяха разпръснати от полицейски части за борба с масовите безредици, предаде Ройтерс.

Демонстрантите се събраха на площада пред Държавния музей и Музея на Ван Гог. Те носеха надписи, които гласяха "Свобода. Спрете тази обсада" и скандираха "Какво искаме? Свобода!".

Никой от участниците в протеста не беше с маска - което по принцип в Нидерландия не е задължително - и малцина спазваха правилата за физическа дистанция.

Властите отхвърлиха искане демонстрацията да се проведе на Площада на музеите. Когато полицията нареди на хората да се разотидат, те отказаха, а някои започнаха да хвърлят пиротехнически изделия.

Тогава полицейските сили за борба с масовите безредици използваха водно оръдие, за да разпръснат множеството.

Миналия месец нидерландското правителство затвори училищата и повечето магазини, за да спре разпространението на коронавируса, а тази седмица удължи националната карантина с още три седмици.

В началото на пандемията Нидерландия в общи линии бе по-малко склонна от съседите си да налага социални ограничения. Но при втората вълна, през зимата, тя се видя принудена да го направи заради стремителното увеличение на случаите на заразяване и нарастващия натиск върху болниците, отбелязва Ройтерс. (БТА)

Коментари Напиши коментар

56

Анонимен

преди 1 година

Забравяте, че освен права, имате и задължения, неандертакци. Ако не ви изнасят, ходете да живеете в гората, далеч от обществото.

55

Анонимен

преди 1 година

Вътрешният тролаж заработил нощна смяна.Нищо няма да промени.Настъпва световна война за човешки права.

54

До долния" боре

преди 1 година

Ти си най " хубавия " и" не си "щраус!Хайде " бори" се ,за какво точно остава да уточниш?Не можеш да годиш в кафене или в кръчма да се налюскаш публично,чалгата ограничена на живо,какъв пропуск вече 1 година,без лятото.Всичко е он лайн,освен хранителните магазини и аптеките,докато се нормализира.Но пък имаш време да твориш,вместо да избиваш комплекси!