Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Хората със сърдечно-съдови заболявания, включително и с високо кръвно, трябва да се ваксинират, с изключение на тези със сърдечна недостатъчност и то която е лошо контролирана. Това каза д-р Любомир Димитров, началник на Отделение по детска кардиология в Националната кардиологична болница.

Това важи и за децата над 16 години със сърдечни проблеми.

Още по темата
Лекарят посочи пред БНР, че все още специалистите не са се научили да лекуват новия вирус, все още има много неизвестни.

"Но от началото на пандемията, когато смятахме, че децата по-рядко боледуват и без усложнения, не е така. Сега знаем, че коронавирусът предизвиква постковиден миокардит - възпаление на миокарда и ние само за последните два месеца сме приели пет деца с такъв миокардит, а ние по толкова приемаме за две години. Ние умеем да го лекуваме, но понеже не знаем причинителя, за нас това е ново предизвикателство, каза специалистът и допълни, че става дума за деца между 4 и 16 години.

По думите му вирусът протича в две фази - първата е с нахлуването му в организма, което протича като грип или пневмония, а при втората фаза след 7- 10 ден се засягат ендотела - "клетките, които тапицират съдовете и тази болест тогава може да засегне всички органи и системи като към миокарда и той го предпочита".

Около 30 на сто от хората от страните в Европейския съюз казват "да" за ваксинирането, 50 на сто са против, останалите се колебаят, коментира още лекарят.

"Най-висок процент при желаещите да се ваксинират е сред медиците у нас, а много нисък е при учителите – около 21 на сто казват, че ще се ваксинират, останалите са колебаещите се или отказват. Много от хората, които съм питал защо не искат да се ваксинират, казват, че няма достатъчно информация. А това не е така – има много медицинска информация за кратката характеристика на ваксината от листовката и излиза от всеки сайт, като най-добре е тя да се търси от сайта на Министерство на здравеопазването и Изпълнителната агенция по лекарствата. Въпросът е търсим ли я информацията, а повечето хора искат всичко наготово", посочи д-р Димитров.

Според него липсващото звено в момента е ясна и насочена информационна кампания с цел хората да получат повече информация за ваксините.

Д-р Димитров заяви, че ако хората не бъдат убедени, че ваксината е безопасна и ефективна, ще дойде време, в което ще има ваксини, но няма да има желаещи.

"По отношение на ефективността и двете ваксини имат такава доказана ефективност в хода на проучванията (това е задължително, за да се получи разрешението за употреба и за ваксината на „Пфайзер“ са изследвани близо 44 хиляди души) и тази ефективност е над 95 на сто. С едни процент по-нисък са данните за ефективността на "Модерна", каза той..

Що се отнася до страничните ефекти - в САЩ при ваксинирани на над 9 милиона души с тази ваксина е докладвано само за 29 случая на бурна алергична реакция, всички други странични ефекти имитират протичането на заболяването, само че в по-лека форма – ниска температура, втрисане, мускулни и ставни болки.

Медикът се е ваксинирал и поясни, че не е имал странични реакции.

"Всички приказки, които се чуват в медиите, за евентуална връзка в бъдеще на ваксините с автоимунни заболявания, онкологични заболявания, с невъзможност за забременяване, са неща, зад които не стои никаква фактология", изтъкна той.

"Ваксината на "Астра Зенека" и Оксфорд е по модела на руската ваксина "Спутник", компанията дори потърси помощта на руските учени при изпитанията на тяхната ваксина и получиха тази помощ. А руската ваксина дава добри резултати вече, като имаме предвид, че организирането на ваксинирането в страна с мащабите на Русия не е никак лек процес, нещата вървят добре. А цялата ваксинационна политика на Русия е такава, че тя задоволява този процес само със собствени ваксини", каза Любомир Димитров.

Д-р Димитров подчерта, че която и ваксина да избере човек, когато започне масовата ваксинация, и трите ваксини имат идентични характеристики от гледна точка за пациента.

За Китай не се изнася много информация в медиите как върви там ваксинационният процес (ваксинирането там се извършва с няколко китайски ваксини – бел.ред.), а има и индийска, и иранска ваксина вече.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase