Снимка: БГНЕС

На фона на растящите страхове у хората - екип на NOVA тръгна по следите на схема за продажба на кръвна плазма на черно. Пандемията промени незаконния пазар и търговците на кръв вече продават и плазма. Цената й достига до 5 000 лева.

Търсенето определя предлагането. Тази стара максима се оказа валидна и за търговците на кръв.

Екипът на NOVA среща търговците в двора на една от големите столични болници. Заговарят ги сами. Журналистите искат кръвна плазма, а търговците обясняват, че имат двама познати, минали през заразата, които могат да дарят.

Казват, че ще струва не по-малко от 4-5 хиляди лева, но в замяна ще клиентите ще получат най-добрия продукт.

Уговорката е, че ще сделката ще бъде сключена на следващия ден. Разменят се телефони, а само няколко часа по-късно търговците звънят. Първо казват,  че потенциалните дарители са заминали за чужбина и не могат да помогнат. Час по-късно вече са намерили друг.

Уговорката е за разговор на следващия ден сутринта, когато с клиентите ще е и мнимият син на измислената от журналистите жена, нуждаеща се от плазма.

Търговците ги уверяват, че въпросният дарител е изкарал COVID- 19 преди два месеца. Обещават в деня на срещата да донесат и документ от положителния му PCR тест.

Жена твърди, че е заплашвана, защото иска да дари кръв безвъзмездно.

Темата продължаваме и утре, с позиция на здравното министерство - наистина ли е толкова лесно ли се търгува с плазма, колкото твърдят хората, които я продават и  може ли тази тип търговия да се окажат опасни за здравето на пациентите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase