Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Около 250 000 работни места бяха спасени устойчиво през тези девет месеца, откакто върви пандемията. Безработицата се увеличи само с 30 000 души всъщност, можеше да бъде много повече, ако не бяха мерките, посочи президентът на КНСБ Пламен Димитров пред bTV.

Още по темата

За тях отидоха около 630 млн. лева за 11 000 предприятия – това е равносметката за работещите, уточни той.

"От гледна точка на работодателите картината не е толкова оптимистична. Много от мерките не стигнаха до бизнеса по ред причини най-вече административни и заради забавяне на обработката на документи и много сложни процедури", отбеляза Пламен Димитров.

Нашето предложение беше да бъде определен процент от оборота и всяка фирма да получи някаква сума, каза той.

"Мерките са разхвърляни и хаотични и голяма част от хората не ги разбраха, отдавна трябваше да бъдат консолидирани", смята още президентът на КНСБ.

Пламен Димитров прогнозира, че ще има нужда и до края на 2021 г. да продължат мерките за справяне с последствията от пандемията. Според него предстои тепърва и възстановяването на брутния вътрешен продукт.

"Поне една мярка ще бъде променена – тези прословути 24 лева, които даваха на ден, от 1 януари става 75% от средния осигурителен доход от месец октомври. Това е далеч повече от 24 лева в зависимост от това за каква заплата си работил", обясни Димитров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase