Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

„Процентът на медиците, които искат да се ваксинират срещу COVID-19, се увеличава. Първоначално хората не четяха достатъчно, нямаха достатъчно информация. Сега от РЗИ раздават брошури, в които подробно е описано какво представлява ваксината”. Това заяви директорът на „Пирогов” проф. Асен Балтов пред Нова тв.

Още по темата

По думите му в „Пирогов" медицинските лица, които искат да се имунизират, вече са над 1000. Според него е било много важно хората да разберат, че няма нищо страшно и че няма да бъдат чипирани.

„Очаква се до края на януари да има и втора ваксина у нас – тази на Moderna, а през февруари ще бъде разпространена и тази на AstraZeneca/Oxford. Така, хората ще могат да избират коя ваксина да си поставят", поясни проф Балтов. По думите му втората голяма пратка у нас ще бъде с 60 000 ваксини или 30 000 дози.

„Прекалено много се наблягаше на очакваните лоши ефекти от ваксината, но такива реално няма при ваксинираните у нас. Първите ранни реакции се появяват до 24 часа. След това се изчакват 2 седмици, за да се види дали ще има проблем. Важно е да кажем, че първата доза не е достатъчна. Не трябва да се отпускаме и да смятаме, че вече сме имунизирани или безсмъртни. През периода между първата и втората доза трябва да се носят маски, да се спазва дистанция. Първоначалният имунитет се натрупва между 7-ми и 14-и ден след ваксината”, каза още директорът на „Пирогов”. И допълни, че ако се разболеем след първата доза, най-вероятно втората ще бъде отложена.

„При тежките случаи, на които им е вливана кръвна плазма, трябва да се изчака 90 дни, за да може да бъде поставена ваксина. През първите месеци няма да има достатъчно добър имунен отговор. Организмът е изтощен", коментира Балтов.


 

Коментари Напиши коментар

13

факт

преди 2 месеца

Боледувах гадно две седмици и мисля че покрих симптомите и го казах на доктор. С думите:„Късно си дошъл” ме накара да ми прилошее от страх и стрес и ужас. На другия ден ме снимаха на рентген и ми написа рецепта за лекарства срещу този вирус и антибиотици против пневмонии. Не съм правил тест пср, нито антигенен тест. Трябваше ми около месец и половина да се почувствам добре... Не съм правил тест за антитела... Страхувах се, много се страхувам винаги съм в напрежение и стрес, не е само от вируса

12

Анонимен

преди 2 месеца

До 11
Като гледам ти си тоя който се дави в злобата си.

11

до антиваксърчетата

преди 2 месеца

ама нещо се давите в злобата си. Ходете си при гуруто Мангъра и си правете стадо. Само че се оказа че не държи повече от 3/4 месеца, той завалията се скри като плъх...