Снимка: БГНЕС

Кампанията по ваксинация срещу коронавируса започна официално в Германия днес, 11 месеца след появата на първия случай на Ковид-19 в страната, предаде ДПА. Първите, които ще бъдат имунизирани, са хората над 80-годишна възраст и служителите в болници и старчески домове, които са изложени на особено голям риск.

В Берлин бе ваксиниран 101-годишен обитател на старчески дом в южния район Щеглиц. Мобилен ваксинационен екип е пристигнал в дома с ван около 7:45 часа местно време.

Германия оборудва мобилните екипи за началото на кампанията, а над 400 ваксинационни центъра ще заработят през идните дни.

В някои райони на южната провинция Бавария ваксинацията обаче трябваше да бъде отложена заради съмнения дали препаратът на Пфайзер/Бионтех е бил съхраняван през цялото време при минус 70 градуса по Целзий, както се изисква.

Макар кампанията официално да започна днес, някои обитатели и служители на старчески дом в град Халберщат, провинция Саксония-Анхалт, бяха имунизирани още вчера. Сред първите бе 101-годишната Едит Квойцала. Здравният министър Йенс Шпан бе изненадан от решението на провинцията да избърза.

Уговорихме с всички страни партньори в ЕС и 16-те федерални провинции да доставим ваксината на всички в събота и заедно да започнем ваксинацията в неделя, каза той пред в. "Билд".

Правителството призовава хората да се ваксинират, тъй като това е в тяхна полза, а и така ще предпазят другите. Според експерти за овладяване на пандемията е необходимо да бъдат ваксинирани 60 до 70 процента от населението.

Според анкета на "ЮГав", проведена по поръчка на ДПА, 65 процента от германците планират да се ваксинират, макар 57 да признават, че са разтревожени от евентуалните странични ефекти.

В Малта първата ваксина получи медицинска сестра в държавна болница.

Рейчъл Грек бе имунизирана в присъствието на премиера Робърт Абела и здравния министър Крис Ферне.
Островът вчера получи първоначална доставка от 10 000 ваксини на Пфайзер/Бионтех.

Първи ще бъдат имунизирани здравни работници и служители и обитатели на старчески домове. Ферне посочи, че очаква три четвърти от жителите на страната да бъдат ваксинирани до лятото на 2021 година. Според анкета, публикувана днес, над 70 процента от жителите на Малта посочват, че най-вероятно ще се ваксинират.

Медицинска сестра бе първата ваксинирана и в Полша - Алисия Якубовска, главна сестра в болница на министерството на вътрешните работи във Варшава. Начело на списъка за ваксинации в Полша са здравните работници на първа линия.

От началото на пандемията в страната с почти 38-милионно население са потвърдени близо 1,3 милиона случая и 27 118 починали.

Откакто в края на септември броят на новозаразените започна силно да нараства, Полша върна някои от ограниченията, включително затваряне на спортни зали и басейни, както и забрана за използване на хотели освен за бизнес пътувания. Някои от мерките като забраната за работа на търговските центрове бяха отменени за предколедния период, но се очаква още утре отново да влязат в сила.

В Чехия първите ваксинирани станаха премиерът Андрей Бабиш и 95-годишната ветеранка от Втората световна война Емили Репикова.

Ваксината на 66-годишния премиер бе поставена пред телевизионните камери в Централната военна болница в Прага. По-рано той заяви, че иска да даде добър пример на чехите и отправи предупреждение за разпространяващите се в интернет фалшиви информации за ваксината.

Чехия като цяло бе пощадена при първата вълна на пандемията през пролетта, но от началото на есента отчита силно увеличаване на заразените. Днес бе съобщено за 3024 нови случая, с което броят на заболелите се увеличава до общо 670 599, от които 11 044 души са починали. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase