Снимка: БГНЕС

Как може ваксините срещу COVID-19 да са безопасни, след като са създадени, тествани и одобрени за рекордно време? Как може да вярваме на нещата, които властите ни казват? Ваксините винаги са били в основата на конспирации и митове, а тези, срещу коронавирус, са като магнит за фалшиви новини. Ето кои са най-често срещаните твърдения около ваксините и истина ли са те?

Ваксините за COVID-19 бяха прибързани. Няма как да знаем дали са в безопасни

Вярно е, че ваксините срещу коронавирус, са създадени за рекордно кратко време. Но това не е защото са прибързани, а защото бяха резултат от внимателна подготовка. Технологията, която лежи в основата както на ваксината на Pfizer, така и на Moderna, се разработва в продължение на повече от десетилетие и е създадена именно за пандемична ситуация.

Тази технология plug-and-play се нуждае само от генетичния код на нов вирус, а той бе достъпен само дни след идентифицирането и изолирането на новия коронавирус.

Ваксините обикновено се развиват бавно, защото - противно на общоприетото схващане - те не водят до големи печалби за фармацевтични компании, така че производството не се увеличава, освен ако няма гарантиран пазар. В този случай правителствата по цял свят платиха милиарди предварително, така че компаниите да се чувстват сигурни да продължат да правят ваксини, а в същото време и да започнат клиничните изпитания.

Тези изпитания преминаха бързо заради самата пандемия. Толкова много хора се заразяват в целия свят, че изобщо не отнема много време, за да се каже дали ваксината може да предпази хората от инфекция. В допълнение, болниците и академичните лаборатории, които проведоха тестването, ускориха собствените си процеси, като ежедневно изпращаха документи, вместо да чакат седмици, за да ги подадат на партиди.

Учените във Великобритания, САЩ и Европа прегледаха тези документи и решиха - ваксините на Pfizer и Moderna са безопасни. А всеки, който не е убеден в това, може да прегледа данните онлайн. Данни са публикувани и в медицинските журнали.

Хората, които имат алергии, не могат да се ваксинират

Вярно е, че хората, които имат алергии към специфичните съставки в тези ваксини, не трябва да ги получават. Но това е доста кратък списък с алергии, тъй като съставките не са често срещани.

Старомодните противогрипни ваксини се отглеждат в яйца и някои хора с алергии към яйца са предупредени да не се ваксинират с тях. Но дори грипните ваксини са преформулирани през последните години, така че коронавирусните ваксини не се правят с помощта на яйца. Те също не съдържат и консерванти, които могат да предизвикат алергии.

"Честно казано, анафилаксията и други сериозни алергични реакции се считат за потенциален риск при всяка лицензирана ваксина", казва д-р Елиса Малкин, асистент-професор по медицина в Университета Джордж Вашингтон и съ-изследовател по клиничното изпитване за ваксината Moderna в GW.

"Не е изненадващо, че тъй като повече хора се ваксинират, ще се появят алергични реакции. Очакваме те да са необичайни и редки", казва Малкин пред CNN.

Не са наблюдавани алергични реакции в клиничните изпитвания на ваксините Moderna и Pfizer, в които са участвали малко под 80 000 души. Тъй като те се разпространяват сред милиони хора, вероятно все пак ще се появят редки случаи.

Един здравен работник, претърпял алергична реакция във Феърбанкс, Аляска, в петък, излезе с изявление, че ще бъде ваксинирана отново. "Анафилаксията е рядък, но очакван потенциален страничен ефект, който е лечим и няма дългосрочни последици за здравето като COVID", заяви тя. "Бих взела ваксината и бих я препоръчала на всеки, въпреки реакцията ми. Виждала съм от първа ръка страданията и смъртта на пациенти с COVID и моята неблагоприятна реакция към ваксината избледнява от това, което инфекцията на може да причини."

Ваксините могат да променят вашето ДНК

Този слух плъзва, тъй като и двете ваксини - на Pfizer и Moderna -  използват генетичен материал. Но те не променят ДНК-то. Те всъщност използват РНК.

Бившият директор на Центъра за контрол и превенция на заболяванията в САЩ д-р Том Фридън излезе с тази аналогия: "Ваксината с мРНК всъщност не съдържа самия вирус. Мислете за това като за имейл, изпратен до вашата имунна система, който показва как изглежда вирусът, инструкции за унищожаването му и след това - като Snapchat съобщение - изчезва. Удивителна технология", написа той в Twitter. 

Ваксината е по-опасна от самия COVID-19

Докторът от спешното отделение на университета Браун д-р Меган Рани отговаря на този мит. Тя отбелязва, че поне 1% от хората, които хващат коронавирус, умират от него. "Други 10-20% са хоспитализирани. Други 30% или повече имат дълготрайни симптоми. Ваксината е далеч по-безопасна, само с незначителни временни странични ефекти", пише Рани в Twitter.

Както при ваксиналните изпитвания на Pfizer, така и на Moderna не са наблюдавани тревожни странични ефекти.

 

 

 

Коментари Напиши коментар

153

Анонимен

преди 1 година

Аз идвам на този сайт само да прочета някой забавен коментар и да се посмеем с хората, които имат чувство за хумор. А за сериозни неща си имам любими сайтове.

152

Анонимен

преди 1 година

Ти му махаш оковите,то само посяга към тях ! Тва е !Пр()ст народ !Изумен съм колко примитиви има на този свят !Все някой ги чипира,следи,убива,меши им ДНК.Алоууу,професори,ако е вярно,че лекари,политици и всички тези авторитети свързани с пандемията имат за цел вашите конспиративни глупости,защо ще им е толкова грандиозен проект,който заради самата си мащабност буди подозрения.Има хиляда начина,власт имащите по света да ви " подчинят" без и да разберете-питейна вода,радиация,обикновени лекарства

151

До 177

преди 1 година

Дай линк !!! Не ти вярвам !!