Снимка: БГНЕС

Електронни направления и рецепти вече се използват от личните лекари. Провокира ли това повече хора да се възползват, или  по улиците се разхождат  с положителни антигенни тестове? Как помогна държавата на пациентите и медиците?

Нито лекарите, нито пациентите усещат подкрепа от държавата. Това заяви в "Денят ON AIR" председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари в София област д-р Виктория Чобанова.

"Виждаме мерки, които се променят непрекъснато и не виждам посока в тях. Намаляха болните, но малко и това е временен ефект - осигурихме малко спокойствие. Като се разхлабят мерките, всичко ще пламне отново", категорична беше д-р Чобанова.

Тя сподели, че и до днес общопрактикуващите лекари не са получили алгоритъм за лекуване на Ковид пациенти.

"Очаквах насоки от държавата какво да правим в тази пандемия. Държавата трябваше да осигури разделение на потоците, а България е единствената, която задължи да бъдат смесени Ковид болните с останалите болни", посочи тя пред Bulgaria ON AIR.

И добави, че всичко е трябвало да се реши от май до август, когато ситуацията е била по-спокойна.

"Експериментираме в момента в лечението на коронавируса и догодина по същото време може и да имаме някакъв алгоритъм", отбеляза общопрактикуващият лекар.

По думите на д-р Виктория Чобанова хоспитализацията е много голям проблем.

"Нямаме логистична възможност да ги настаним в болница, за кого се пазят останалите 50% легла?", отправи въпрос тя.

И добави, че и без намесата на държавата инфекцията ще свърши, когато добият повечето хора имунитет и не си обяснява защо антигенните тестове не попадат в статистиката.

"Електронната рецепта е много по-сложна от  е-направлението, в самия софтуер трябва да има контроли, за да не се приемат рецепти, които са неправилно издадени. Това е да отчитаме дейност, а не да свършим работа. Здравната каса мисли "вие давайте пари, а ние после ще ви ги вземем", обясни личният лекар.

Тя заяви, че все още няма официална информация какви ваксини и кога ще бъдат поставени.

"За мен е по-важна оценката, че вършим работа, от тези 1000 лв., защото се говореше, че не вършим работа и си седим вкъщи. Това обидно отношение от страна на институциите и колегите не е етично", каза на финала д-р Чобанова.

Коментари Напиши коментар

26

Анонимен

преди 1 година

до 15Лекуват ги като ги блъскат със антибиотици и какво ли не и ако оживеят - оживеят. Днес погребвам баща си излекуван от корона вирус, умря 5 дена след това от чернодробна недостатъчност. Но те пак го написаха корона нищо , че беше в гастро-ентерологията и майка се грижеше за него. Купувахме лекарства по 130 лв ампулата, защото в болницата няма. Концетратор на кислород купихме (за вкъщи), но във болницата се бил развалил и те не му включили. 1-ва градска в софия претуват май нещата, ужас е.

25

Анонимен

преди 1 година

В крайна сметка не можем да се изолиране постоянно. Докога.

24

анонимен

преди 1 година

Кухата лейка си точно ти. Значи да ходиш напред назад като изтърван от затвор, да се срещаш и да врещиш свободно с когото си искаш, и т.н., но всичко да ти е наред!? Че освен ресторанти какъв бизнес толкова е затворен? Да, намалени са печалбите, но така е навсякъде. Стига с тези конспирации и следете и другите държави, ще има да им дишаме прахта във всичко.