Снимка: Pixabay

Ши Женли, вирусолог от Ухан, предупреди за разпространението на нови видове коронавирус. Това съобщи в петък вестник "The Guardian". Женли отбеляза, че прилепите, живеещи в гранични региони в южната и югозападната част на Китай, са носители на други видове коронавирус, които вече могат да се предадат на хората.

Тя подчерта, че тези нови видове коронавирусни инфекции, включително свързаните с коронавируса SARS-CoV-2, който причинява Ковид-19, вероятно ще се разпространят в природата извън Китай. "Трябва да ги търсим не само в Китай, но и в страните от Южна Азия“, каза ученият, цитиран от Bulgaria ON AIR.

Смята се, че прилепите са естествен преносител за коронавируса, но Женли каза, че е много вероятно вирусът да се е предал на междинно животно, преди да достигне до хората. Все още не е известно кое животно е станало междинно. Смята се, че панголините могат да станат такъв носител. В такъв случай, твърди Женли, вирусът е могъл да бъде предаден от прилепи на панголини извън Китай. Освен това, не е ясно колко дълго вирусът е циркулирал в животни или хора, преди да бъде открит миналата година, информира "Фокус".

Гледната точка на Ши Женли се споделя от вирусолог от Университета в Сидни, професор Едуард Холмс. Той смята, че SARS-CoV-2 може да остане в междинния носител за дълго време. В допълнение, по негово мнение е вероятно първата човешка инфекция да е настъпила не в Ухан или дори в провинция Хубей.
 

Коментари Напиши коментар

17

Христо Христов

преди 2 месеца

Да живее глобализацията и ценностите на ес.
Благодарение на тях Италия кани китайските инвеститори, Австрия не можа да налоги граничен контрол, а китайските самолети возеха пътници в Европа до към 20ти Март.

16

Анонимен

преди 3 месеца

Прилепите ядат мишки, мишките ядат сирене, трябва да се спре сиренето или моцарелата в Италия

15

Фани Мъ

преди 3 месеца

Проблемът не е в прилипите,те си седят по дупките и не напускат обитаваният си хабитат.Проблемът идва от китайците които го разпространяват.Ще сипомисли човек че си нямат държава,по целия свят са плъзнали и навсякъде се чувстват като у дома си защото живеят в отделни диаспори от по няколко хиляди човека.Ако не си китаец,не те бръснат за слива.не проявяват никакъв толеранс към тези които не са китайци.просто някакъв ужас са тези.