Двете ваксини, които са най-близо до това да бъдат одобрени, за да започне масова ваксинация на обществото, са тези на Pfizer/BioNTech и Moderna. Но с приближаването на този момент много хора се питат какво е да приемеш тази ваксина? Дали чувството ще е подобно на това при приемането на ваксина за грип? Дали ще боли повече? Дали има странични ефекти?

Още по темата

Pfizer/BioNTech и Moderna използват нова технология с изкуствено РНК. Досега нито една такава ваксина не е била одобрявана за масово използване, въпреки че учените разработват подобни медикаменти от десетилетия за инфекции като грип и зика, и дори и за рак. За да получим максимален ефект от тях, препаратите трябва да бъдат на две дози. Те предлагат около 95% защита. Но именно защото технологията е прекалено нова, много въпроси се появяват у онези, които искат да се ваксинират.

Един от доброволците, приел препарата на Moderna, сподели, че ваксинирането "определено не е разходка в парка", но със сигурност би се ваксинирал отново.

24-годишеният Ясир Баталви се присъединил към процес в началото на юли, защото искал да направи нещо, за да помогне по време на пандемията.

"Чувствах се толкова безпомощен. Тази пандемия наистина повлия на живота на всички значително. И не само на живота, но и на поминъка им", казва Баталви пред CNN. "И така реших да се регистрирам, защото просто исках да направя каквото мога. Не мислех, че непременно ще ме изберат. Но в крайна сметка се обадиха през септември и до средата на октомври вече бях записан."

Ясир е нервен, когато за първи път запретва ръкава си, за да получи ваксината, особено след като му е даден формуляр за съгласие от 22 страници. Въпреки страха, той приема ваксината. Но какво е било чувството?

"Инжекцията отначало е точно като грипна ваксина - само леко щипване в ръката ви. Но когато напуснах болницата, същата вечер сковаността стана малко по-сериозна. Можете да движите ръката си, но всъщност не ви се иска да я мърдате прекалено много над рамото си. Страничните ефекти са доста локализирани. Искам да кажа, усещането е само в мускула на ръката ви. И това е всичко", разказва Баталви.

Но това е чувството след първата доза. Историята след втората доза е малко по-различна.

"Всъщност имах някои доста значими симптоми, след като получих втората доза. Докато бях в болницата се чувствах добре. Но вечерта след това беше тежка. Имах треска, лека умора и студени тръпки", каза Баталви, но добавя, че симптомите изчезнали на следващата сутрин. Ясир се обадил, за да предупреди лекарите за симптомите си, но те не били никак притеснени и му казали, че и той не трябва да се тревожи.

Тези симптоми не означават, че сте развили COVID-19 инфекция. Според експертите, това е начинът, по който тялото ни трябва да реагира на ваксината и леката неразположеност не трябва да спира хората да я приемат.

"Това означава, че вашият имунитет започва да работи. След това вече се чувствате добре", каза експертът по ваксините д-р. Пол Офит от Детската болница във Филаделфия. Инфекционистът д-р. Антъни Фаучи е на същото мнение: "Това, което тялото ви казва с тези симптоми е, че тялото ви приема добре инжекцията."

Приблизително 10 - 15% от имунизираните субекти ще развият "доста забележими странични ефекти".

"Повечето хора ще имат много по-малко забележими странични ефекти. Това, в сравнение с 95% защита срещу инфекция, която може да бъде смъртоносна или значително изтощителна, е подходящ баланс", казва главният научен съветник на операцията Warp Speed ​​Монсеф Слауи.

Странични ефекти като тези, които е изпитал  Баталви, не трябва да се бъркат с проблеми с безопасността. Всеки производител на ваксини, който търси лиценз, трябва да покаже данни за безопасност събрани два месеца след даването на втората доза. Именно в този времеви период са възниквали най-сериозните проблеми с безопасността в по-ранни проучвания. Засега тези резултати за Pfizer/BioNTech и Moderna са фантастични. Но само времето ще покаже дали могат да се появят някакви сериозни проблеми заради ваксината през следващите няколко години. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase