Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Общ преглед
243 600 са медиците, които се очаква да попаднат в кръга на ваксинираните срещу коронавирус, когато у нас започне имунизация.

Всички български граждани, в която и от таргетните групи да попадат, ваксинирането им ще бъде доброволно след ясно информирано съгласие, коя ваксина избират да им бъде поставена, съобщи здравният министър Костадин Ангелов на брифинг за представяне на националния план.

България ще бъде разделена на 6 региона според Националния план за ваксините, като всеки един от тях ще има отговорник. Съответните РЗИ-та отговорници са Враца, Велико Търново, Варна, Столична РЗИ, Пловдив, Бургас.

Във втора фаза ще бъде ваксиниран персонал на социални институции, педагогически специалисти и персонал във ферми за отглеждане на норки. Тук попадат 112 080 души.

В трета фаза са служители в системата на МВР, ВиК и други на първа линия, тоест служители, участващи в поддържане на функционирането на основни за обществения живот дейности.

Възрастни на и над 65-годишна възраст, както и хора с придружаващи заболявания, ще бъдат ваксинирани в четвърта фаза от плана.

В пета фаза са включени уязвими групи от населението, за които има висок епидемиологичен риск от инфектиране, свързан с условията и начина им на живот.

Имунизациите срещу COVID-19 на целевите групи ще се извършват по предварително изготвени списъци.

Здравният министър обясни, че планът подлежи на постоянна актуализация.

Националният ваксинационен щаб ще се занимава с цялостната логистика по доставка и ваксиниране. Съставът му беше представен от председателя проф. Красимир Гигов. Първото му заседание ще бъде днес следобед.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар