Снимка: Pixabay

Хората, боледуващи от COVID-19, са най-заразни за другите около себе си през първите пет дни след появата на симптоми, предполага обширно проучване.

Още по темата

Изследването показва, че пациентите са имали най-високи нива "жив" вирус, който е способен да се репликира, до девет дни след началото на симптомите, съобщават от BBC.

Според британските учени проучването доказва, че ранната изолация е от решаващо значение за спирането на разпространението на коронавируса. Изследването бе публикувано в медицинския журнал Lancet Microbe.

"Пикова инфекциозност"

Колко заразни са хората зависи от много фактори, включително колко жизнеспособен вирус (по същество вирус, който е в състояние да се репликира) носят те и количеството от него, което имат в телата си. Някои изследвания показват, че хората са най-заразни точно преди да имат симптоми и през първата седмица от заразяването с коронавируса.

Учените разглеждат 79 глобални проучвания за COVID-19, включващи симптоматични хора, които се лекуват в болница след като вече са имали положителен тест за коронавируса.

Изследователите са успели да идентифицират и репликират жизнеспособен вирус от проби от гърлото, взети до девет дни след началото на инфекциите. Те откиравт, че количеството вирусни РНК частици (фрагменти от генетичен материал от вируса) в пробите от гърлото на заразени хора, достига своя пик в момента, когато симптомите започват или в рамките на пет дни. Междувременно, неактивни вирусни РНК фрагменти все още се откриват в проби от нос и гърло средно до 17 дни след началото на симптомите.

Изследователите заключават, че е малко вероятно повечето хора все още да са много заразни след период от 9 дни.

Инфекциозен преди симптоми?

Проучването не разглежда асимптоматични хора, но авторите предупреждават, че други изследвания показват, че хората могат да бъдат заразни, преди да получат симптоми и да предадат вируса без да са проявили никакви симптоми.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase