Снимка: БГНЕС

Съвсем скоро още един играч ще се включи в надпреварата за най-ефикасната ваксина срещу COVID-19. До дни Оксфорд и AstraZeneca ще публикуват пълните резлутати от своите клинични изследвания.

Засега те разкриват, че препаратът им срещу коронавирус предизвиква силен имунен отговор при хората на възраст между 60 и 70 години, давайки надежда, че може да предпази възрастовите групи, които са най-застрашени от COVID-19.

Изследователите казват, че заключенията от фаза 2 на Lancet, базирани на резултатите от 560 здрави възрастни доброволци, са "обнадеждаващи". Те също така тестват дали ваксината спира развитието на инфекция от COVID-19 в по-мащабните проучвания от фаза 3. Ранни резултати от този решаващ етап се очакват през следващите седмици.

Три ваксини - Pfizer-BioNTech, Sputnik и Moderna - вече са докладвали добри предварителни данни от клиничните си изследвания по време на фаза три, като препаратът на Pfizer предлага 94% защита на хората над 65 години от коронавируса.

Проф. Андрю Полард, ръководител на изследването на Университета в Оксфорд, заяви пред BBC, че е "напълно доволен от резултатите", показващи силен имунен отговор "дори при хората над 70-годишна възраст".

В отговор на въпроса дали ваксината защитава хората от заразяване с COVID-19, той каза, че проучванията още не са "стигнали до там", но данните вероятно ще бъдат публикувани "преди Коледа".

Проф. Полард заяви, че  "няма конкуренция" между ваксината на Оксфорд и останалите препарати, тъй като за справяне с пандемията са нужни множество успешни ваксини. "Ще ни трябват всички, за да защитим хората по целия свят", категоричен е той.

Предизвикателството при разработването на ваксина срещу COVID е това тялото да започне да се бори срещу вируса, независимо на колко години е човекът. Възрастните хора имат по-слаба имунна система, което значи, че ваксините не са склонни да функционират толкова добре, колкото при по-младите хора. Но резултатите от проучването на Оксфордския университет, рецензирани в Lancet, предполагат, че това може да не е проблем.

Те показват, че хората на възраст 56-69 и тези над 70 години са имали подобен имунен отгово на този при по-младите доброволци на възраст 18-55 години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase