Снимка: БГНЕС

Последните данни от анализа на ваксината против COVID-19 на Pfizer показват, че тя е ефективна на 95% при предотвратяване на инфекцията, дори и при по-възрастни хора. Препаратът също така не предизвиква никакви сериозни странични ефекти, съобщи компанията, цитирана от CNN.

Още по темата

170 от доброволците, които са тествали ваксината, са се заразили с коронавирус. Но 162-ма от тях всъщност са получили плацебо, а не истинския препарат. Едва 8 души, които са получили самата ваксина, са заболели от COVID-19, което показва, че тя е ефективна на 95%.

Данните показват, че резултатите са по-обещаващи дори и от първоначалното твърдение на Pfizer, че ваксината предлага 90% ефикасност - факт който зашемети и зарадва здравните работници миналата седмица.

"Ефикасността е последователна при демографските данни за възраст, раса и етническа принадлежност. Наблюдаваната ефикасност при възрастни хора над 65 години е над 94%", заявиха в съвместно изявление Pfizer и нейният германски партньор BioNTech.

"В проучването са наблюдавани 10 тежки случая на COVID-19, като девет от случаите са се появили при доброволци, които са получили плацебо. Само един човек, ваксиниран с BNT162b2, се е разболял тежко с вируса.

Независима група следи резултатите и страничните ефекти. "Към днешна дата Комитетът за наблюдение на данните на проучването не е съобщил за сериозни опасения за безопасността, свързани с ваксината", обявиха компаниите.

"Единственият нежелан ефест от степен 3 (тежко), с честота по-голямя или равна на 2% след първата или втората доза, е умората - тя се среща при 3,7% след доза 2", твърдят от Pfizer и BioNTech. При възрастните хора нежеланите ефекти са били по-малко, а тези, които са имали, са били леки.

От Pfizer обявиха, че "до дни" ще поискат разрешение за спешна употреба от Американската администрация по храните и лекарствата. "Тези данни ще бъдат предоставени и на други регулаторни агенции по света", казват от Pfizer. Те планират да публикуват данните и в рецензиран научен журнал.

"Бързата защита, която тази ваксина осигурява - в съчетание с профила на поносимост във всички възрастови групи, изследвани досега - би трябвало да помогне тя да се превърне във важен инструмент за справяне с настоящата пандемия", каза д-р Угур Сахин, главен изпълнителен директор и съосновател BioNTech.

На 9 ноември Pfizer заяви, че междинните данни предоставят първоначални доказателства, че ваксината има ефективност от над 90%. Тези данни се основават на първите 94 случая на коронавирусна инфекция сред доброволците. По това време компанията заяви, че ще трябва да преброи повече случаи на инфекция в изследването, преди да може да счита, че фаза 3 от клиничните изследвания е завършена и да поиска разрешение от FDA.

Фазата 3 на клинични изпитания на ваксината започва на 27 юли. Pfizer каза, че от 43 661 записани доброволци, 41 135 са получили втора доза от ваксината или плацебо. FDA заяви, че иска поне два месеца проследяване на безопасността на доброволците, след като са приели вторите си дози.

Компаниите също обясниха, че са се опитали да наемат разнообразен набор от доброволци, за да отговарят по-точно на групите, най-силно засегнати от пандемията. "Приблизително 42% от глобалните участници и 30% от американските участници имат расов и етнически разнообразен произход, а 41% от глобалните и 45% от американските участници са на възраст между 56 и 85 години", казаха от Pfizer.

150-те места за клинични изследвания в САЩ, Германия, Турция, Южна Африка, Бразилия и Аржентина ще продължат да събират информация за ефикасността и безопасността още две години.

През последните месеци на 2020 година Pfizer ще произведе около 50 млн. ваксини, а през 2021 г. - 1,3 милиарда.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase