Снимка: БГНЕС

Вчера светът получи поредната добра новина - още една ваксина срещу коронавируса е показала завидни резултати. Защитата, която препаратът на Moderna предлага е повече от 94%. Заключенията идват след обширно и добре проектирано проучване, но те все още не са прегледани от външни експерти или регулатори. Миналата седмица Pfizer обяви, че ваксината й предлага 91% ефективост срещу COVID-19, давайки надежда, че тя ще помогне за прекратяването на пандемията.

Още по темата

Но Moderna има едно основно предимство пред Pfizer - ваксината й не се нуждае от дълбоко замразяване. Тя може да се съхранява в продължение на месец в съвсем обикновен хладилник на стандартна температура.

Въпросът как ще бъде доставена и съхранявана ваксината на Pfizer се появи веднага щом здравните власти научиха, че тя се нуждае от минус 80 градуса по Целзий, за да е годна и се разваля ако е изложена на топлина за няколко минути. Ной-голям проблем доставката и съхранението ще са за по-отдалечените места, но изискването се оказа предизвикателство дори и за големи и богати държави като САЩ.

Компанията ще доставя препарата си по въздух, използвайки сух лед и GPS устройства, които да следят дали температурата е подходяща. За това как болниците ще съхраняват ваксината обаче категорично решение няма. Обсъждаха се варианти като специални кутии, както и сух лед, а Pfizer започна да разработва свой собствен контейнер.

Тези препядствия са напълно елиминирани от Moderna, чиято ваксина може да е годна за употреба до 6 месеца при съхранение на температура от минус 20 градуса по Целзий. Тя също така е стабилна в продължение на един месец при съхранение на минус 4 градуса по Целзий.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase