Снимка: БГНЕС
Надеждата че краят на коронавирусната пандемия е близо нарасна, след като Pfizer и BioNTech по-рано тази седмица обявиха, че ваксината, която разработват, е ефективна на 90%, пише The Guardian, цитиран от Bloomberg TV Bulgaria.
 
Към момента има още няколко ваксини, освен тази на Pfizer, които се разработват и са надеждни.
 
Ето и кои са те:
 
Очаква се междинни резултати на ваксината на Oxford University и AstraZeneca да станат ясни след седмици, а ако те са обещаващи, ограничени количества от ваксината могат да бъдат налични до края на 2020 г. Британската ваксина е векторна - тя използва вирус, който причинява настинка при шимпанзетата.
 
Междинни данни се очаква да станат ясни през ноември и за ваксината на Moderna. Главният изпълнителен директор на компанията Стефан Бансел обаче заяви, че е малко вероятно ваксината да е широкодостъпна през първата половина на 2021 г. Aмериканската компания използва сходен подход с този на Pfizer при разработката си, като разчита на генетичния код на вируса.
 
Ако Фаза 3 от проучванията на ваксината на Novavax, която включва 100 хиляди доброволци във Великобритания, е успешна, може да има налични дози от нея през втората половина на 2021 г. Ваксината на американската компания използва коронавирусен протеин или протеинов фрагмент, за да провокира имунен отговор.
 
Ваксината на Janssen Pharmaceuticals (част of Johnson&Johnson) също е в трата фаза на клиничните изпитвания. Очаква се тя да бъде налична през втората половина на следващата година, ако тестовете протекат добре. Американската компания също разработва векторна ваксина.
 
Ваксината на Valneva ще се произвежда в Шотландия и ще бъде налична през втората половина на 2021 г., ако данните за сигурност и ефективност го позволят. Компанията използва традиционен подход при създаването ѝ с неактивна версия на коронавируса.
 
Ваксината на Sinovac е в трета фаза на клиничните изпитвания в Бразилия, Индонезия и Турция. Междинните резултати се очакват през ноември, но Бразилия е замразила тестовете за момента заради странични ефекти. Китайската компания също разчита на традиционен подход, използвайки неактивна версия на вируса.
 
Цялата статия можете да прочетете ТУК

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase