Снимка: БГНЕС

Вчера най-яростният противник на мерките срещу коронавируса доц. Атанас Мангъров пое COVID отделението в Инфекциозната болница. Той дори не присъства на протеста срещу действията на правителството, организиран от АБВ, но изпрати изявление, което гласеше, че макар и да се е заел с лекуването на болни от COVID-19, той все още е на същото мнение относно мерките.

"Предложението дойде от министър Ангелов. В понеделник се свърза с мен. Съгласих се, имах желание за това. Бях го изказвал многократно преди това, но ръководството на болницата шикалкавеше", каза пред "24 часа" доц. Мангъров след първия си ден като шеф на COVID клиниката. Минал е първа визитация през единия от двата етажа на клиниката и се е запознал с начина на работа. Общо 80 легла има там, като 70 са заетите, а сред пациентите има стари, млади, дори и едномесечно бебе, разказва инфекционистът.

Да спазва всички епидемични мерки е единственото изискване на здравния министър към доц. Атанас Мангъров като шеф на клиниката за лечение на коронавирус. Мангъров обаче е категоричен, че няма да влиза опакован в защитни облекла от глава до пети, дори не си слага и ръкавици. "Влизам с престилка, маска и си мия ръцете. Дори не нося ръкавици. Човешката кожа е непроницаема за вирусите. Всички тези мерки, които станаха актуални са като за особено опасна инфекция, а COVID не е. Това си е една нова остра респираторна вироза", добавя той.

Първите мерки, които ще вземе е да облекчи писмената работа на лекарите. "Здравната каса налага едни изисквания, които при екстремните обстоятелства, които са към момента, са неразумни. Искам да облекча лекарите не само от административната, но и от терапевтичната им работа, защото много от леченията, които се провеждат са излишни", смята инфекционистът.

Доц. Мангъров се надява, че след края на епидемията отново ще се върне като началник на Детската клиника към Инфекциозната болница. "По начало не обичам да работя с възрастни, обичам да работя с деца", казва той и въприема новия си пост като знак на доверие, но и като предизвикателство.

"Това е една остра вирусна инфекция, която трябва да се лекува по правилата за остра вирусна инфекция и тук антибактериалните лечения не са основното. При положение, че нямаме нещо, което да дадем на хората и да им мине, основната тежест трябва да падне върху грижата за болните. От това нещо умират основно старите хора и те имат нужда от грижи. Трябва да се намери начин близките на тези с COVID да бъдат допускани да се грижат за тях. Те вече са живели с тях докато са били заразни, но не са били диагностицирани", казва доц. Мангъров и добавя, че личните лекари са се отдръпнали от активната помощ, защото са изплашени.

Той си обяснява увеличения брой на починали в статистиките с това, че повечето имат тежки съпътстващи заболявания и смята, че са починали "с коронавирус", а не "от вируса".

 

Коментари Напиши коментар

357

Анонимен

преди 1 година

Голям мерак имаше *** за тоя пост.През трупове минава, само и само да вземе голямата заплата.Сега без пътеки ли ще работи.Не.Ще си ги взема.Ли це мер

356

Анонимен

преди 1 година

До Коментар Това не е коментар първо и второ неговото не е пост а отговорно роботно място и трето не се е докопал а го е заслужил с много труд и знание и опит за което нямаш хабер и четвърто да е ттрол човек е най долното нещо на света да се изкарват пари чрез внушения и опорни точки по които това си личи по принцип го казвам ей така.за информация не че нещо...

355

Анонимен

преди 1 година

До СкептикВчера на също такова злобно интервю беше подложен и по радиото където не знам защо изобщо се съгласява интервюта да дава след като има водещи които си позволяват в ефир да говорят по негов адрес дори когато той не е на линия а зад гърба му така че той да няма възможност да се защити. Мога да цитирам имената на двете конкретни водещи които са се отнесли неуважително към него лично а освен това повечето водещи са безпардонни към хората които имат различно мнение от тяхното. Поробват ни.