Снимка: БГНЕС

"Прави впечатление, че Ковид агресира много бързо по отношение на белия дроб, пораженията са много тежки. Не е като при първата вълна през пролетта. Различното е опустошението на белия дроб, което е направо страховито. Такива рентгенови снимки, каквито виждаме сега при пациентите, преди сме нямали". Това каза пред bTV проф. Николай Младенов, началник на клиника по анестезиология и интензивно лечение.

"Това се случва навсякъде в Европа, не е само при нас. Така че тази пандемия върви, настъпва. Така че се обръщам към всички хора - ние трябва да се страхуваме и бих казал, че всеки може да изтегли късата клечка. Затова нека бъдем толерантни един към друг, да се пазим, защото всеки един от нас носи отговорност", посочи лекарят.

"Бързите антигенни тестове могат да помогнат в тази ситуация. Тези тестове установяват за 15 минути дали пациента има инфекция или не. Това е първичния триаж, който трябва да се прави още на място, в дома на пациента. Целта е да се опазят и самите лекари по този начин", обясни проф. Младенов. "Те са с 97% достоверност", допълни той.

"Носете маски навсякъде и проявявайте емпатия към лекарите, така както ние го правим спрямо болните", посъветва професорът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase