Снимка: БГНЕС

За да говорим за нова вълна, това означава, че старата трябва да е приключила, да има период без новозаразени лица, а това при нас не се е случило. Това каза вирусологът проф. Радка Аргирова по БНТ.

"Лятото идваха да се изследват хора, които пътуват и на които им беше необходим документ, а сега идват хора със симптоми", каза още тя.

По думите й доста хора, които имат симптоми, не се изследват.

"Увеличи се много броят на лабораториите. При отчитането на PCR има строги и категорични правила, място за съмнение няма там. Само ако теста е взет неправилно", добави още проф. Аргирова.

"Трябва да се помисли по въпроса, че не на всички лица трябва им се прави PCR. Има и антигенни тестове - те показват положителен резултат точно тогава, когато има симптоматика. Може прекрасно да бъде използван когато болният влиза за операция", обясни вирусологът.

Това няма да е последната пандемия и ние трябва да внимаваме доколко животинския свят се приближава до нас, каза тя.

"Става все по-трудно обслужването на болните и при това положение е много добър апелът на БЛС към студентите по медицина и пенсионираните лекари".

"При "Ремдесивира" има тънкост - трябва да се използва на по-ранен етап на заболяаването, а не да се изчаква", уточни тя.

"Притеснява ме, че при непрекъснатата изменчивост на вируса, дали антителата ще бъдат валидни, ако имаме мутант. Такива случаи има във вирусологията".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase