Снимка: БГНЕС

Учените са обединени около тезата, че колективния имунитет не е начинът, по който трябва да се справим с COVID-19.

Но според Пол Ленер, професор по имунология и медицина от университета в Кеймбридж, ако вирусът не бъде напълно унищожен, то така наречените "COVID партита", където млади хора се опитват да се заразят с коронавирус, биха се превърнали в "нова нормалност". Експерти обаче предупреждават, че дългосрочните последици от заразяването обаче все още не са напълно ясни.

На брифинг, проведен от Science Media Center, проф. Ленер заяви, че коронавирусът може да остане сред нас задълго, а броят на "COVID партитата", които ще ги изложат на вируса, докато рискът за тях все още е малък, ще се увеличи.

"Ще бъда оптимист за това и ще кажа, че не мисля, че този вирус е толкова необичаен, че ще ни унищожи или ще ни накара да живеем по по-особения начин, както живеем в момента", заяви той . "Мисля, че ще стане подобно на четирите циркулиращи ендемични коронавируса, които причиняват обикновена настинка. Или ще се ваксинирате, или ще го хванете докато сте млади - а младите хора не се разболяват сериозно от този вирус."

И за да сме още по-сигурни, че COVID-19 няма да ни достигне, когато остареем, проф. Ленер заяви: "Ще го хванете, когато сте млад и няма да се разболеете. Децата най-вероятно ще бъдат канени на партита - като партитата с варицела - така че да са имунизирани, когато остареят. Разбира се, ще трябва да изчакаме и да видим дали съм прав."

Според много експерти обаче, имунитетът, който заразяването с коронавирус дава, е много нетраен. Но проф. Ленер бе оптимист и по този въпрос, като заяви, че реинфекцията вероятно ще бъде далеч по-лека от първата инфекция. А и реинфекциите засега са рядкост.

"Над 40 милиона души по света са заразени и когато за последен път проверих... имаше четири случая на безпокойство от реинфекция", каза той. "Така че мисля, че това е нещо, което трябва да продължим да следим и да не се притесняваме. Трябва да сме оптимисти и да кажем, че това е нещо, с което нашата имунна система някога се е справила и ще се справи с този тип вирус."

Но Дейвид Хейман, професор по епидемиология на инфекциозните болести в Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина, призова за предпазливост: "Един от сценариите е, че Sars-CoV2 ще стане ендемичен като останалите четири ендемични коронавируса при хората, но окончателната му съдба все още не е известена", заяви той и добави, че има два основни проблема в идеята за умишлено излагане на деца или младежи на коронавирус.

"Все още не знаем дългосрочните ефекти на инфекцията, дори сред младите и безсимптомните случаи", обясни той и добави, че все още не е ясно колко продължава защитата срещу реинфекция.

"Има няколко съобщения за реинфекции сред хора, които са били заразени, след като са боледували, но все още не знаем дали няма реинфекция сред тези, които са били заразени асимптоматично, тъй като те обикновено не са били тествани", казма той.

Дани Алтман, професор по имунология в Имперския колеж в Лондон, се съгласи с твърдението на проф. Хейман, добавяйки, че макар и да е по-рядко срещано при младите хора, те все пак могат да се разболеят тежко или да развият така наречения "дълъг COVID".

"Не бих препоръчал някой умишлено да се опитва да се зарази с COVID-19 или да зарази децата си", категоричен бе той.

Коментари Напиши коментар

59

Божинката

преди 2 години

Новото Нормално е като старото ненормално, само че нормално!!!

58

Анонимен

преди 2 години

При положение, че вируса е създаден лабораторно със сигурност е предвидено да уврежда трайно в бъдеще организма, а вече има и доказани такива ,увреждания на органи, кръвоносни съдове и мозъка.

57

закони природата

преди 2 години

Ковида си следва законите на природата! Политиците ***!