Снимка: БГНЕС
В сила от снощи в Мадрид е строга карантина. Мярката беше оспорена в съда от регионалното правителство. Причина за налагането на строгата мярка стана скокът в случаите на заразени с коронавирус в испанската столица, предаде ДПА.
 
Хората няма да имат право без уважителна причина да влизат или излизат от града, както и още девет района в столичната област. Заповедта влезе в сила снощи в 22 ч. местно време по разпореждане на централното правителство.
 
Около 6,6 милиона души ще бъдат засегнати от новите ограничения и се очаква те да важат две седмици.
 
Снощи Франция съобщи за над 12 000 нови случая на новозаразени с коронавирус за денонощие, предаде "Ройтерс". Това е сравнително по-малко в сравнение с 13 970-те от предишния ден, както и в сравнение с отчитаните по над 16 000 случая предишната седмица. Тенденцията от последните седмици да расте броят на приетите за интензивно лечение продължава.
 
Виена се обръща към куриери с велосипеди, за да може да се ускори бавното тестване за COVID-19. Близо 300 куриери с колела ще бъдат използвани в австрийската столица, за да разнасят тестовете за COVID-19 на гражданите до лабораториите. Куриерите ще посещават хора, за които има съмнения, че може да са болни. Те ще обясняват на хората как да си направят теста, който включва просто правене на гъргара, каза главният здравен инспектор на Виена Петер Хакер на пресконференция.
 
Куриерите ще превозват по най-малко 1000 проби дневно с велосипеди или електрически мотопеди. 
 
Във Великобритания беше регистрирано голямо огнище на COVID-19 в Нортъмбрийския университет в Североизточна Англия. Най-малко 770 студенти са с положителен тест за вируса.
 
През последните няколко седмици близо 50 британски университета бяха засегнати от заразата. Това принуди студенти да се изолират на местата, където живеят, само дни след като пристигнаха за началото на новата академична година.
 
Венецуелският вицепрезидент Делси Родригес обяви, че страната е получила пратка от руската ваксина срещу коронавирус "Спутник-5".
 
Доставката е първата за Латинска Америка и ще позволи на Венецуела да участва в клиничните изпитания на ваксината, каза Родригес в излъчено на живо изявление по телевизията от главното летище на Венецуела.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase