Снимка: БГНЕС

Във Венецуела лидерът Николас Мадуро се справя с коронавируса по начина, по който потушава преврат срещу режима си - като разположи целия репресивен апарат за сигурност срещу него. По този начин Венецуела се превръща в първата страна, в която да си болен от COVID-19 всъщност е престъпление.

Правителството в страната приема всеки, който е имал контакт с вируса, за "биотерорист" и призовават съседите им да ги докладват. След това следва арест от страна на полицията. Задържани са и лекарите и експертите, които поставят под въпрос странния метод на Мадуро за справяне със здравната криза, съобщават от The New York Times.

Най-силно засегнати от тези мерки са хората, които са работили в чужбина, но заради кризата са загубили работното си място. Те се връщат обратно във Венецуела, а властите веднага ги пращат в наказателни лагери от страх, че може да са заразени. Тези центрове се намират в изоставени хотели, училища и отделни части на гарите. Завърналите се у дома са принудени да стоят в претъпкани стаи, с минимално количество храна и вода, без маски. В тях прекарват седмици, понякога и месеци, докато не бъдат тествани за COVID-19. През това време се "лекуват" с непроверени лекарства.

"Казаха ни, че ако сме заразени, ние сме виновни за разпространяването на заразата в страната", разказва Хавиер Аристизабал, медицинска сестра от столицата Каракас. След като се завръща от Колумбия през март, той прекарва 70 дни в центъра.

В друг голям град - Сан Кристобал, домовете на семействата, за които се подозира, че са заразени, се маркират, а полицията ги заплашва с арест. В Маракайбо полицията патрулира по улиците в търсене на венецуелци, които отново са влезли в страната без официално одобрение. Членове на опозицията пък твърдят, че ако някой от тях започне да говори за появата на нови огнища, веднага е заплашван със съд.

"Това е единствената държава, в която да имаш COVID-19 е престъпление", казва опозиционерът Серхио Идалго. Той разказва, че един ден почувствал част от симптомите на коронавируса, а малко по-късно полицията стояла на вратата му и го обвинявала, че е виновен за заразата сред обществото.

Според политическите експерти, Мадуро приема пандемията като заплаха за властта си. За това той не се интересува от благото на народа, а просто да оцелее като лидер на Венецуела. А докторите в страната са притеснени - докато този краен метод може и да държи хората у дома и те да се заразяват по-малко, онези, които вече имат симптоми, може би никога няма да потърсят лекарска помощ. По този начин борбата с пандемията става по-трудна.

Трудно е да се каже колко силно COVID-19 е ударил Венецуела, тъй като статистики така и не се публикуват.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase