Снимка: архив, БГНЕС

Нова Зеландия ще отложи своите общи избори с четири седмици заради ново разпространение на коронавирус, обяви министър-председателят Джасинда Ардърн, цитирана от ДПА и Асошиейтед прес.

Изборите трябваше да са на 19 септември, но сега ще бъдат преместени за 17 октомври, каза Ардърн на пресконференция.

"Преместването на дата на избори е важно решение", заяви тя.

Избирателната комисия каза по-рано, че гласуването може да се осъществи безопасно, но Ардърн заяви, че е взела предвид участието на избирателите, честността и сигурността.

Още по темата

По думите й няма да има друго отлагане на изборите. Тя изрази "пълна увереност", че гласуването ще бъде честно и безопасно.

Ардърн каза, че е взела решението за отлагане на изборите, след като е потърсила мнението на лидерите на всички партии, представени в парламента.

Нова Зеландия се бори с ново разпространение на COVID-19, след като по-рано регистрира 102 дни без установени местни случаи на вируса.

Опозицията поиска отлагане на изборите, след като избухване на заразата в най-големия новозеландски град Окланд доведе до налагане на карантина и прекъсване на предизборната кампания.

Според социологическите проучвания Лейбъристката партия на Нова Зеландия (ЛПНЗ) на Ардърн е фаворит за спечелване на изборите.
/БТА/

 

Коментари Напиши коментар

18

Анонимен

преди 5 месеца

Ето това ще се случи и у нас, ако кауна- фигурант състави служебно правителство. "Честните" избори, за които той претендира ще бъдат отлагани заради ковида и така България ще бъде управлявана от паляци- отровни, маи, лупита и пиш де фонтани.
Разбирате ли хора какво идва?
ДИКТАТУРА и еднолична власт на фигуранта, зад когото стоят черепа и цветан василев.

17

Анонимен

преди 5 месеца

Отлагат, щото власт как се дава?
Никак.

16

Анонимен

преди 5 месеца

Тази жена е отвратителна!!!