Снимка: БГНЕС

14-годишната Индиана Евънс от Хартфордшър, Великобритания е обещаваща танцьорка. Преди да започне пандемията, тя тренира по 16 часа всяка седмица след училище. През март Индиана започва да кашля и макар да няма никакви други симптоми на коронавирус, семейството й все пак решава да я остави у дома в следващите 14 дни.

Пред CNN майка й Джейн разказва, че момичето нямало тежки симптоми, заради които да я приемат в болница. Но сега тийнейджърката, която планирала да кандидатства в престижно училище по танци, едва успява да стигне до магазина. Като много хора, които се разболяват в началото на пандемията във Великобритания, Индиана не е тествана за коронавирус, но лекарите са категорични, че това е поствирусна умора след преболедуван COVID-19. Тя е едно от многото деца, които продължават да имат симптоми на вируса месеци след като са го преболедували.

Още по темата
За възрастни хора, които прекалено дълго имат симптоми на коронавируса, се говори често. Но дългосрочните последствия при децата не са добре познати. Техните родители казват, че има прекалено малко информация, която да им помогне да се справят с това. А причината за тази липса на познания е, че децата страдат от COVID-19 по-леко и така често минават между капките на здравната система, тъй като често не са тествани за наличие на вируса.

Затова родителите взимат нещата в свои ръце. Те създават групата Long Covid Support Group, където се опитват да разгадаят симптомите на децата си, които не се вписват в типичните симптоми на коронавируса.

Седмица след като се появява кашлицата, Индиана вече е по-добре. Но 10 дни по-късно я наляга силна умора. Първоначално тя се опитвала да навакса с домашните и с танците онлайн, но се влошавала всеки път, щом е тренирала. В следващите дни тя започнала да получава мигрена.

"Лицето й се поду, очите и се подуха, получи обрив по цялото тяло", раказва майка й. След като Индиана получава болки в гърдите и сърцебиене Джейн звъни в болницата, но лекарите й казват, че дъщеря й "просто трябва да си почине". В крайна сметка медиците се съгласяват да проведат тестове. Всичко на пръв поглед изглежда добре, но все пак Индиана ще трябва да премине през рехабилитация за подпомагане на дишането и укрепването на мускулите.

Подобно на Индиана, месеци след като се заразява с коронавирус, синът на Бриджит не може да тича дълго, без да остане без дъх.

7-годишният й син се заразява в средата на март и все още се възстановява. "Това беше като влакче на ужасите за цялото семейство", признава Бридижт. Първите симптоми на детето били висока температура, диария и конюнктивит. "Той имаше петна по кожата, беше доста разсеян. През следващите седмици изгуби апетит, а това продължава и до днес. Изведнъж започна да плаче много, а беше много щастливо дете", споделя тя.

Ситуацията е подобна и със 10-годишният Фреди, който има толкова силна кашлица, че не може да диша, за това лекарите му дават инхалатор и стероиди. За около седмица той се възстановява. След това отново състоянието му се влошава и той получава продължителен обрив и диария.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase