Майра Рамирез спазвала всяка здравна препоръка на правителството, за да се пази от коронавируса. Но въпреки това 28-годишното момиче развило симптоми на заболяването и било прието в болницата в Чикаго, където диагнозата била потвърдена - тя била болна от COVID-19.

Рамирез пристигнала в болницата на 26-ти април и само за няколко минути, които стигнали да се обади на родителите си, ужасът за нея започнал.

"Това, което помня е, как ме приспиват за да ме интубират. А след това - шест седмици кошмари. Някои от тях бяха свързани с давене, а причината беше, че почти не можех да дишам", казва Рамирез пред CNN.

Коронавирусът нанесъл тежки щети върху тялото й - белите й дробове били силно увредени, останалите органи започнали да отказват.

Майра прекарва цял месец дишайки с помощта на вентилатор. Докторите не били сигурни, че ще оцелее и повикали семейството й, за да си кажат последно сбогом с нея. Имало само една опция, която можела да спаси живота й - белодробна трансплантация. 

"Без нея, тя нямаше да оцелее", казва Анкит Барат от болницата Northwestern Medicine в Чикаго.

28-годишното момиче имало много усложнения, предизвикани от коронавируса. По думите на д-р Барат, фактът, че тя била напълно здрава и млада я направил подходящ кандидат за рядката процедура.

"Погледнах се в огледалото и не можех да позная собственото си тяло. Не можех да говоря, дори не можех да си вдигна пръста. Не можех да се движа, болеше ме много. Бях много объркана", спомня си Рамирез за дните след операцията. Тя се превръща в първата американка, чиито живот е спасен от хватката на коронавируса чрез трансплантация на бял дроб.

Вече са изминали два месеца от процедурата и Майра се възстановява у дома. Тя казва, че все още е много слаба и изпитва трудност да диша нормално. Рамирез е една от 4,6 милиона американци, които бяха заразени с коронавируса. Повече от 154 хил. не оцеляха.

"Това не е измислица. Вирусът е истински. Случи се на мен", предупреждава Майра.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase