Снимка: Bloomberg

Booking Holdings е поредната компания за онлайн резервации за настаняване и пътувания, която ще съкрати хиляди служители, след като пандемията нанесе тежки удари върху туристическата индустрия, съобщава Bloomberg.

Близо 25% от служителите в Booking.com, който е най-големият бизнес на компанията ще бъдат съкратени, се посочва в публикувана във вторник официална позиция на ръководството. Това означава, че ще бъдат закрити около 4 хиляди работни места. Съкращенията ще бъдат приложени в световен мащаб.

Изпълнителният директор на компанията Глен Фогел обсъди хода по време на видео разговор със служителите. Той определи последните пет месеца като най-голямата социална и икономическа криза в живота на компанията.

Пандемията засегна силно бизнеса на Booking, а туристическата индустрия остава под сериозен натиск, отбелязва Фогел.

"Дълго време се надявах, че това няма да се случи. Но нищо не може да ограничи влиянието на тази криза, която ще продължи да се отразява на индустрията и бизнеса ни“, заяви той, цитиран от Bloomberg TV Bulgaria.

Разпространението на коронавируса драстично ограничи туризма и доведе до спад на бизнес пътуванията, които са изместени от конферентната връзка и дистанционната работа. Ето защо авиокомпаниите обявиха мащабни съкращения на служители, а редица хотели затвориха.

Конкурентите Airbnb и TripAdvisor съкратиха една четвърт от персонала си по-рано през тази година, а преди седмица Expedia Group отчете спад от 82% на приходите си за второто тримесечие на 2020 г. Главният изпълнителен директор на компанията Петър Керн коментира, че това вероятно е най-лошото тримесечие в модерната история на индустрията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase