Снимка: БГНЕС

Туроператорите не трябва да предлагат като единствена възможност ваучер за пътуване. Това коментира Лиляна Арсова, директор на Дирекция "Туристическа политика" в Министерството на туризма.

Заради ситуацията с коронавируса екскурзии и резервации за почивки бяха отменени. Сега много хора се притесняват да пътуват и искат да отложат платените ваканции с поне няколко месеца.

Министерството на туризма потърси консенсус между заинтересованите страни и се стигна до решение за пътуванията, които не можаха да се осъществят - потребителите да имат възможност да получат ваучер, който да се използва по-късно, да използват друга алтернатива за ваканция или да получат обратно заплатената сума.

Още по темата
Потребителите, които имат затруднения в своя избор или им е необходима допълнителна информация, могат да се обадят на горещата линия на Министерството на туризма.

"Чл. 25 от Закона за мерките и действията по време на извънредното положение изрично казва, че туроператорът има задължение, ако съответно потребителят поиска, да възстанови заплатената сума за туристическо пътуване, което съответно е било отменено поради обявеното извънредно положение или да предложи ваучер, което е втората хипотеза, за заплатената сума или ако случайно потребителят не желае да се възстанови сумата, в същото време не желае и ваучер, може да се постигне споразумение за предоставяне на туристически пакет заместител, така че услугата да има възможност да бъде ползвана по друго време и на друго място", каза Арсова пред БНР.

Ваучерът се издава само и единствено, когато е приет изрично от пътуващия. Ваучери могат да се издават за несъстояли се пътувания по време на периода на извънредното положение - от 13 март 2020 година до 13 май 2020.

"За всички останали случаи преди и след извънредното положение се прилагат разпоредбите на Закона за туризма, в които са транспонирани съответните текстове на Директивата за пакетните туристически пътувания", допълни Лиляна Арсова.

По всяко време потребителят може да се откаже от пътуване, каза експертът:

"Законът не го ограничава. Във ваучера ясно е видно, че той е приет изрично от пътуващия, във ваучера ясно е удостоверено съгласието на пътуващия, но законът и препоръките на Европейската комисия казват, че във всички случаи пътуващият може да се откаже да пътува или да поиска възстановяване на сумата", подчерта Арсова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase