Снимка: Bulgaria ON AIR

Родилка, постъпила в столичния "Майчин дом" по спешност, е била принудена да плати 120 лв. за PCR тест. Това е било условието, за да я приемат да роди, съобащва Bulgaria ON AIR.

Още по темата

На 2 юни 37-годишната Светлана Христова трябва да влезе в болница за наблюдение, защото преносва бебето си вече седмица. На регистратурата в "Майчин дом" в София обаче я посрещат с новината, че трябва да се тества за коронавирус - за своя сметка.

Светлана споделя, че с подобна ситуация се сблъскват не само бъдещи майки, но и току-що родили жени. А от "Майчин дом" заявиха за Новините ON AIR, че не задължават жените да се тестват, а само има препоръка към наблюдаващите лекари да предупреждават пациентите си.

Въпреки изненадата от задължителния тест и непредвидения разход, ден по-късно Светлана става майка на Георги. А сега се надява да ѝ върнат парите. В началото на седмицата Българският лекарски съюз призова за задължителни PCR тестове при прием в болница. С условието за изследването да плаща Здравната каса или Министерството на здравеопазването.

Изискването за PCR тест като условие за прием в болница е незаконосъобразн
о, обявиха в нарочна позиция от здравното министерство. И припомниха, че в някои случаи тестването се прави за сметка на болниците. А от Лекарския съюз  са категорични, че този разход не трябва да тежи върху бюджета на лечебните заведения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase