Снимка: Bulgaria ON AIR

Броят на заразени с COVID-19 продължава да расте. 8 души са починали и 79 са заразени с коронавирус за последното денонощие.

Вирусът си носи короната и ще я носи още дълго време. Не е втора вълна това, което наблюдаваме, а е пропуск в противоепидемичните мерки - където не се спазват тези мерки, могат да се очакват такива случаи. Няма нещо специално, което да се е променило във вируса, не е станал по-агресивен. Няма нужда да търсим причините в него, а трябва да ги търсим в себе си.

Това заяви за "Денят ON AIR" зам.-директорът на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) проф. Ива Христова.

Според нея вирусът е сред нас и продължава да се предава между хората.

"Единственото, което ще реши въпроса е дистанцията между хората. Нека да са на поне 2 метра разстояние, нека да бъдат на открито, а не на закрито да правят събирания - спортни, политически, здравни, религиозни", отбеляза зам.-директорът на НЦЗПБ за Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ причината не е във вируса, а в нас.

"Напротив, вирусът малко по малко намалява силата си", добави проф. Христова. Според нея не би могло да се предвиди при кого заболяването ще протече по-тежко.

"Кортикостероидите имат голямо бъдеще. Те има противовъзпалителна функция и освен това стабилизират стената на клетките, от които се отделят тези химически активни вещества. Навреме приложен, преди цитокиновата буря, кортикостероидът може да стабилизира клетката, да спаси животи", обясни проф. Христова.

"Антитела се развиват, но техният полуживот, тяхното ниво в кръвта, понякога за кратък период от време се открива. При вирусите, като вътреклетъчни патогени, е усилен клетъчният имунен отговор. Тоест, не антителата, които само да ги неутрализират, а и клетките, които да ги погълнат и неутрализират. Имаме пъстър спектър на имунен отговор", обясни експертът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase