Снимка: БГНЕС

Инфекционистът доц. Атанас Мангъров отхвърля възможността да се дават антибиотици на пациенти, които нямат тежки симптоми. Такива хора трябва да бъдат наблюдавани, да спазват щадящ режим и да изчакват да премине неразположението им.

Доцентът от Катедрата по инфекциозни болести, паразитология и тропическа медицина коментира установения втори пик на пандемията. Връщането на предпазните маски в затворени помещения във връзка с увеличения брой заразени с коронавируса доц. Мангъров определи като ненужно.

"Ако някой вярва, че с такива мерки може да се овладее такава въздушно-капкова инфекция, много се лъже."

"Макар и нов, този вирус трябва да премине през света. Не можем да го избегнем. Когато се среща с повече хора, неговата вирулентност намалява, както става с всяка друга подобна вирусна инфекция - при свински, испански и какъвто и да е друг грип.

Вирусът не е способен да остане да живее между хората. В този смисъл не трябва да се страхуваме", препоръча Мангъров пред БНТ.

Той защити своята позиция, че при налични антитела се образува клетъчен имунитет, който в бъдеще ни предпазва от тежко боледуване при нова среща с вируса.

Растящият брой заразени през последните дни лекарят обясни с увеличения брой направен тестове. Мангъров сравни цифрите от май и юни и отбеляза, че през юни те са били 3.5% при 3,1% през май. Подчерта също, че винаги когато се правят такива сравнения те трябва да бъдат в проценти или в промили.

Относно състоянието на заразените доц. Мангъров е категоричен: Много малък брой от тях са "истински болни". Те, по думите му, трябва да бъдат в болниците, тези с лека симптоматика да останат вкъщи, а всички останали да водят нормален живот при спазване на хигиенните изисквания.

Само 13-15 души в момента са в интензивни отделения, посочи лекарят. И отново настоя: Това, което хората трябва да направят, е да продължат да живеят нормално. Колкото по-бързо се отърват от страха, толкова по-добре.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase