Снимка: БГНЕС

Китай почти успя да подчини коронавируса, а сега е на път да победи и в надпреварата за изработване на ваксина. Преди дни китайската компания Sinovac Biotech Ltd. обяви, че нейната ваксина, носеща името CoronaVac, не е причинила остри странични ефекти у хората, върху които е тествана. Още по-положителен е фактът, че тя е предизвикала антитела у 90% от доброволците до две седмици след прилагането й.

Тези резултати идват от Фаза I и II на изследванията в Китай.

743 напълно здрави доброволци между 18 и 59 години са получили или истинската ваксина, или плацебо. 143 от тях са участвали във Фаза I на изследването, който проверява безопасността на ваксината. Останалите възрастни хора във Фаза II получават две дози от ваксината в рамките на 14 дни, като се очаква те да предизвикат образуването на антитела. За целта се използва умъртвен щам на вируса.

В следващата фаза на изследването доброволците ще получават двете дози в интервал от 28 дни, за да се провери дали този метод не е по-ефективен, пишат от Bloomberg.

Sinovac вече строи огромна фабрика, която ще бъде готова да произвежда ваксината масово в момента, в който медикаментът е одобрен напълно.

Според данни на СЗО, по целият свят има 130 компании, които се опитват да изработят ваксина срещу COVID-19. Sinovac е една от петте китайски компании, която успява да достигне до тестване на медикамента върху хора - последната стъпка, преди ваксината да бъде одобрена за обществено прилагане.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase