Снимка: БГНЕС

Майките трябва да продължат да кърмят бебетата си, дори и да се подозира, че може да са заразени с новия коронавирус или да се потвърди, че е така, каза днес Световната здравна организация, предадоха световните агенции.

"Базирайки се на доказателствата на наше разположение, СЗО смята, че ползите от кърменето надделяват над всеки потенциален риск от предаване на COVID-19", заяви шефът на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус.


Майките, за които се подозира, че може да са заразени или които са с потвърдена зараза, трябва да бъдат насърчавани да започнат или да продължат да кърмят и да не бъдат отделяни от децата си, освен ако майката не е прекалено зле, допълни той, цитиран от БТА.
 
Директорът на СЗО добави, че доказателствата навеждат на мисълта, че децата са с по-нисък риск от зараза с вируса, отколкото възрастните, но са с висок риск да се разболеят от друго или развият друго състояние, което кърменето помага да се предотврати.

Според Аншу Банерджи, директор на отдела за репродуктивно здраве и изследвания към СЗО живият вирус в основата на COVID-19 към този момент не е бил засичан в майчиното мляко и рискът от предаване от майка на дете досега не е установен. В майчиното мляко са открити само фрагменти от вируса, допълни той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase