Снимка: БГНЕС

Роботи, говорещи повече от 53 езика, откриват треска и определят дали хората носят правилно маските си за лице в Белгия – на първа линия за контрол в болници и в магазини.

Хората, които пристигат в Университетската болница в Антверпен, от вторник ще трябва да отговарят на въпроси онлайн или в интерактивен павилион. Роботът ще сканира QR код, ще прегледа отговорите им, ще провери температурата им и ще определи дали носят маската правилно.

Фабрис Гофен, изпълнителен директор на базираната в Белгия "Зоработс", заяви, че неговите роботи вече са в болници, домове за социални грижи и хотели от 2013 г., но сега имат нова роля. Роботите му няма да могат да тестват за коронавирус, но биха могли да регистрират признаци на заболяването.

"Голямото предимство на този робот спрямо фиксиран терминал е, че роботът може да се движи, да придружава хората, да говори с тях и то на родния им език. Той говори повече от 53 езика", каза той пред Ройтерс, цитиран от "Сабах" и БГНЕС.

Микаел Ванмекелен, управител на операционните зали в болницата, заяви, че някой, който показва признаци на треска, може да бъде насочен от робота напълно безконтактно към отделна зона.

Обикновено болницата приема 2000 пациенти на ден.

Ян Бъселс, ръководител на "Дигитопия", компанията – разработила софтуера и интерфейса, заяви, че роботът е създаден, за да помогне в поемането на повтаряща се работа и да позволи на пренапрегнатия медицински персонал да се съсредоточи върху основната си работа като полагащи грижи. Роботът също е способен да се учи в течение на работата, каза той.

Роботите с цена 30 000 евро (33 357 долара) са продавани и на клиники във Франция, Нидерландия, Съединените щати и Руанда, а също и на някои белгийски компютърни магазини.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase