Снимка: архив, БГНЕС

"Така сме се вторачили в жертвите, че всички са обзети от паника." Клаус Пюшел е провел стотици аутопсии на хора, починали от новия коронавирус. Напоследък Пюшел привлича вниманието в Германия с поляризиращи изказвания.

Хамбургският съдебен лекар Клаус Пюшел, който е провел над 200 аутопсии на хора, починали след зараза с новия коронавирус, остро критикува обществения дебат в Германия за разразилата се пандемия.

"Следейки статистиката за жертвите, хората си мислят: "Ужас, вирус-убиец! Аз съм следващият". Ние като общество в такава степен сме се вторачили в жертвите, че всички са обзети от страх и паника", казва експертът пред германския "Ди Цайт", цитиран от Дойче веле.

"Стига само лоши новини"

Пюшел, който ръководи Института за съдебна медицина към Университетската клиника в Хамбург, е особено притеснен от отношението към възрастните.

Още по темата

"Старите хора имат нужда от близките си. Имат нужда те да са до тях, до леглото им. Особено когато са тежко болни", казва медикът, но същевременно подчертава, че, според него закрилата на възрастните не бива да се поставя над потребностите на всички останали.

"Още повече, че от медицинска гледна точка е просто невъзможно да искаме да спасим всички", казва лекарят. На базата на проведените от него над 200 аутопсии на жертви на коронавируса Пюшел твърди, че всички те, без изключение, са имали тежки предишни заболявания.

Медикът съветва в дебата за епидемията да се обръща повече внимание на положителните новини: "Да, когато този вирус проникне в дом за възрастни и болни хора, винаги се стига до жертви - това е факт. Факт е обаче също така, че повечето все пак оцеляват. Затова ми се иска да чуваме не само лошите неща".

"Живейте си живота"


Пюшел, който сам е на 68 години, пледира за повече лична свобода в преценката на риска. "Най-рационално би било да подредим тази пандемия до останалите опасности и болести, с които живеем. В рамките на работата ми постоянно виждам хора, които съвсем съзнателно са избрали да живеят рисковано. Това е техен избор - да живеят както искат, стига, естествено, да не застрашават останалите. Затова казвам: Живейте си живота, докато го имате."

 

Коментари Напиши коментар

222

Един от Германия

преди 1 месец

Следя проф. Пюшел още от април. В Германия в началото го поканеха на 1-2 токшоута, но като разбраха, че противоречи на официалното становище, спряха да го канят. Пюшел е пред пенсия и не му пука да говори истината, което е неприятно за професорчетата на хранилка на СЗО (разбирай Бил Гейтс) и Меркеловото управление. Човекът има кураж.
Този път поздравявам авторката за тази правдива статия.

221

Анонимен

преди 1 месец

До Сата НАТО

Проблемът е, че маските предпазват повече не този, който ги носи, а отсрещната страна. Носят се маски заради другите, не заради себе си!

220

Анонимен

преди 1 месец

Или казано по - разбираемо - Да живей живота !