Снимка: Bloomberg

Може да се наложи музикалните фенове, жадуващи за големи събития, да изчакат до 2021 г., преди мащабните концерти да бъдат подновени, пише The Wall Street Journal.

“2020 година е отписана, както и половината от 2021 година”, заяви Грег Перлов, основател и главен изпълнителен директор на Another Planet Entertainment.

Преди по-големите концерти да могат да се подновят, ръководителите на компании в сектора посочват, че трябва да бъде открита ваксина, както и да има процедури за тестване и проследяване на контактни лица на заразени, които да помогнат на здравните власти и да гарантират, че посещението на събития, на които има струпвания на големи тълпи, са безопасни.

Дори когато големите събития бъдат възстановени, те може да изглеждат различно - вероятно ще включват проверки на температурата на хората, мерки за социална дистанция и станции, на които ще има дезинфектанти.

“Надеждата е, че ще имаме голям летен сезон през 2021 г.”, заяви Джо Берхтолд, президентът на Live Nation, която изгуби 33% от пазарната си капитализация през тази година.

Мерките за овладяване на коронавирусната пандемия преустановиха 10-годишния бум за концертната индустрия, която се насочваше да генерира близо 30 милиарда долара приходи през тази година, по данни на PricewaterhouseCoopers LLC.

Артистите сега са затруднени при организацията на турнета, имайки се предвид различните режими на отваряне на страните. За потребителите все пак има и нещо положително - очакванията са билетите да се понижат, посочва Bloomberg TV Bulgaria.

Ето част от факторите, които ще имат влияние върху концертите след коронавирусната пандемия:

В краткосрочен план - по-малки спектакли, концерти на открито

Нито почитателите, нито изпълнителите обичат наполовина пълните концертни зали. В идните месеци обаче е вероятно залите с капацитет от 1800 места да побират едва 600 души заради мерките за социална дистанция.

“Вместо едно голямо шоу, артистите вероятно ще предпочитат да направят няколко по-малки”, смята Роб Лайт, ръководител на CAA.

Според Джонатан Даниел, съосновател на Crush Music, е логично първо да отворят малките места, които позволяват провеждането на събития навън.

По-евтини билети

След години на ръст билетите за изпълнители като Ариана Гранде, BTS и Post Malone достигнаха средна цена от над 100 долара през миналата година, като билетите за Rolling Stones струваха над 200 долара.

Сега очакванията на феновете са цените леко да се понижат.

“Когато музикалният бизнес преживяваше огромния икономически шок от кризата през 2008 г., средната цена на билетите се понижи с между 5 и 8% в рамките на три години след това”, коментира Рик Мюлер, президент за Северна Америка на AEG Presents. 

Малките клубове са застрашени

Коронавирусната пандемия застраши съществуването на малките клубове.

Асоциация от индустрията в САЩ посочва, че 90% от членовете ѝ може да не оцелеят, ако мерките срещу коронавируса продължат шест месеца.

Концертната индустрия вече е високо консолидирана, като като Live Nation и AEG придобиха или си партнираха с много от останалите независими промоутъри и места през последните години.

В дългосрочен план: бавно възстановяване

Шоутата с по-малко зрители няма да са възможни на арени и стадиони, без промоутърите да претърпят големи загуби. Това е така, защото цената на организирането на подобно събитие е много висока, а промоутърите зависят от продажбата на билети и консумацията на храни и напитки от потребителите.

“За да отворим изцяло, смятам, че (бизнесът) ще трябва да изглежда почти същия, както преди карантината”, заяви Мюлер. Затова обаче е необходима ваксина или друга процедура, която да намали риска от заразяване, когато има толкова големи тълпи.

Пакетирана храна, дезинфектанти

Любителите на музиката ще трябва да се придържат към нови мерки на концертите, особено по отношение на дезинфекцията и консумацията на храни и напитки.

Според Дейв Браун, American Airlines Center, пакетираните храни ще вземат превес, а персоналът ще трябва често да почиства парапетите, докато капацитетът на тоалетните може да бъде ограничен.

Проверките на температурата, предпазните маски за лице и станциите за тестване на заразени могат също да се превърнат в част от изживяването по време на концерт - поне за малко.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase