Видео 22.05.2020

Отшумява ли пандемията от коронавирус? Никой не знае все още

За пореден ден имаме повече оздравели от заразени с коронавирус. 41 са новите доказани случаи на Ковид-19 у нас. Общият брой на доказаните случаи в страната е 2372.

Отшумява ли пандемията?

"Това не може да се каже. Имаше такива твърдения, че някъде в началото на август нещата ще влязат в норма при нас, това засега никой не може да каже. Данните сочат, че оздравелите са повече от новозарезените. Това показва, че сме близо до това начало на приключване. Но ние отстъпваме на Гърция, която вече няма случаи или са под 10, защото приложиха за един месец китайския модел за забрана за излизане на улиците. Това веднага имаше ефект", каза вирусологът акад. Ангел Гълъбов в предаването "Денят ON AIR".

Той отбеляза, че в Гърция днес нямат нови случаи на заразени от Ковид-19.

"Неслучайно хората продължават да се страхуват от този вирус. Но понятието втора вълна не е ясно какво представлява, защото никъде го няма това нещо. Все пак продължава да съществува опасност, особено за възрастните хора, но най-високите върхове бяха минати. Българският народ очевидно има добра генетика, това беше доказано за страните от Югоизточна Европа, но въпреки това считам, че мерките трябва да се спазват - носенето на маски и ръкавици", допълни акад. Гълъбов пред Bulgaria ON AIR.

Той подчерта, че въпросът с имуностимулаторите е много спорен.

"Никога не съм ги препоръчвал, тъй като имунитетът при това заболяване е най-слабо изяснен. При него има една имунологична цитокинова буря, която не се среща при други инфекции. Кога отшумява вирусът, кога се появяват антитела - всичко е много индивидуално. Предложението да се лекуват с плазма от преболедували се оказва неефективно. Данните са крайно противоречиви. Китайците отбелязаха, че плазмата съдържа и вирус", каза още вирусологът.

Коментари Напиши коментар

7

д-р скорчев

преди 1 седмица

5ти Легионеллата и пандемията предизвикана от китайския вирус. Двете имат общо много:
1.Предават се по въздушно капков път.
2. Загиват при температура над 56 градуса.
3.Пораженията са също сходни.
4.Инкубационият рериод рри легионелата е подобен.
Само че едното е бактерия а другото е една голяма молекула т.е. доста по дребно но рък доста вредно.

6

До 4

преди 1 седмица

Нито в швеция видяхме камиони с трупове, даже в белгия имат повече взето на брой хора

5

Gregory House, MD

преди 1 седмица

Току що гледах по един от любимите ми кабелни канали епизод от поредица научнопопулярни филми за различни заразни болести. Нарича се "Чудовището в мен".
Та, сред описаните случаи имаше и легионерска болест. Знаете ли какво значи легионерската болест? Разяжда плътта, месото отвътре. На човека му бяха отрязали двата крака и част от едната ръка, но оживя. А да, симптомите са като при коронавиурс. Треска, температура (над 40 градуса), болки в мускулите, затруднено дишане.