Снимка: архив, БГНЕС

Носенето на предпазна маска на всички обществени места е в Катар вече задължително. Както съобщава вътрешното министерство на емирството, наредбата важи за всеки, който напуска дома си, с изключение на хората, които се придвижват сами с личния си автомобил, пише Дойче веле.

Над 30 000 заразени

За да наложи носенето на предпазни маски, емирството въведе тежки наказания за нарушителите - до 3 години затвор и глоба до 55 000 долара.

Още по темата

Международни издания изчисляват, че никъде другаде по света няма толкова строги санкции. В Чад например нарушителите на наредбата за носене на предпазни маски са застрашени от 15 дни затвор, а в Мароко наказанието е до 3 месеца зад решетките.

Според официалните данни до момента в Катар са регистрирани над 30 000 случаи на зараза с новия коронавирус, което представлява около 1% от населението на емирството. Редом със Саудитска Арабия, Катар е сред най-силно засегнатите от пандемията страни в арабския свят.

Всичко е затворено, но строежът на стадионите продължава

За да ограничат разпространението на заразата, властите в страната затвориха джамии, училища, търговски центрове и ресторанти.

Продължават обаче строителните дейности, свързани със Световното първенство по футбол през 2022 година, чийто домакин ще бъде емирството. В момента се изграждат седем съвсем нови стадиона, като на три от тези големи строителни площадки властите са регистрирали случаи на заразени с новия коронавирус.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase