Снимка: БГНЕС
Над 4 340 000 са потвърдените случаи на коронавирус в света, а близо 293 000 са починалите, предаде БНР. Излекуваните до този момент са 1 602 000. 
 
Най-тежко засегнатите страни са Съединените щати, Испания, Русия и Великобритания. Редица страни запобнаха поетапно облекчаване на мерките, които бяха наложени заради борбата с COVID-19. 
 
Прогнозите са, че до август месец 147 000 души е станат жертва на вируса в Съединените щати. Един от водещите експерти по инфекциозни болести към Белия дом, д-р Антъни Фаучи, предупреди за "ненужно страдание и смърт", ако страната бъде отворена прекалено рано.
 
От днес Велкибритания на гражданите е разрешено да изризат навън за спорт и разходки в обществените паркове. Хората, които живеят заедно, вече ще могат да прекарват време на открито със свои познати, приятели или роднини, които живеят на друг адрес. Също така от днес започват работа строителните фирми и различни сектори на промишлеността. Властите призовават използването на градския транспорт да се сведе до минимум. Мерките се смекчават само в Англия, но в Шотландия, Уелс и Северна Ирландия остават. 
 
Австрия има намерения до няколко дни да смекчи част от граничния контрол с Швейцария. Всички контролни мерки по границата ще бъдат отменени до юни. 
 
Португалия планира след месец да отвори хотелите и плажовете. Страната силно се нуждае от приходите от туристическия сектор.
 
Днес се очаква ЕК да издаде указания и препоръки към туристическия бранш и да стане ясно кога и как ще може да се пътува между страните членки.
 
 

Коментари Напиши коментар

19

Pasito

преди 1 година

Уау! Цели 4 милиона! Това е около половин промил от световното население... Паляци. В България с половин промил е позволено да шофираш.

18

Анонимен

преди 1 година

Русия е на 18-то място в света по брой на починалите. На човек от населението е много-много назад в класациите, както на заразените, така и на починалите. Как решиха, че Русия е една от четирите най-засегнати страни? Най-засегнатата държава е Сан Марино.

17

Анонимен

преди 1 година

Разпространителите на фалшиви новини твърдят, че COVID-19 е китайски.